V Jemene sa vraj dohodli na ukončení násilia

Jemenský prezident sa údajne dohodol so šiitskými povstalcami na ukončenie násilia v metropole Saná.

21.01.2015 13:49 , aktualizované: 21:13
debata (6)

Podľa štátnej agentúry SABA sa vraj rebeli zaviazali k tomu, že prestanú obliehať prezidentský palác a prepustia prezidentových poradcov, ktorých zadržali v uplynulých dňoch. Naopak, vyhovejú im v požiadavke na zmenu ústavy a väčšie zastúpenie rebelov v parlamente a štátnych inštitúciách, uviedla agentúra AP. Ďalšie podrobnosti o dohode nie sú známe.

Zástupcovia južnej časti Jemenu verní prezidentovi Abdarovi Rabbúovi Mansourovi Hadímu v stredu uviedli, že povstalci vykonávajú v krajine puč proti legitímnej vláde. Bezpečnostné zložky preto uzavreli vzdušné, námorné aj pozemné prístupové cesty do mesta Adenu, hospodárskej metropoly na juhu krajiny.

Ako štátny prevrat zhodnotili postup šiitov tiež ministri zahraničia z arabských krajín Perzského zálivu, ktorí sa zišli na rokovaní v saudskoarabskej metropole Rijáde. Uzavretie prístupu do Adenu nariadil miestny bezpečnostný výbor a príslušné nariadenie prečítal údajne jeho zástupca v priamom televíznom prenose.

Podľa správcu adenského letiska bola prevádzka prerušená od skorých ranných hodín. Médiá tvrdili, že zatiaľ vyčkáva na ďalšie pokyny od bezpečnostných zložiek.

Povstalci obsadili v utorok sídlo prezidenta

Opatrenie nasledovalo po zhoršení situácie v hlavnom meste Saná, kde rebelskí šiiti v utorok obsadili sídlo prezidenta. Boje sa tam začali v pondelok, keď podľa policajných a zdravotníckych zdrojov zahynulo 35 ľudí.

Bezpečnostný výbor mesta Adenu v stredu situáciu označil za „agresívny puč proti osobe prezidenta a proti politickému procesu ako takému“.

Agentúra Reuters uviedla, že sídlo prezidenta strážili od rána namiesto zvyčajnej ochranky povstalci. Podľa vyjadrenia ich hovorcu ale prezident nie je zajatcom a môže palác kedykoľvek opustiť. Dvaja z poradcov hlavy štátu však v rozhovore s agentúrou AP uviedli, že šiiti prezidenta držia ako rukojemníkov. Podľa iných zdrojov Hútíovia obklopili prezidentský palác, ale samotný Hadí je vnútri so svojimi bodyguardmi.

Podľa agentúry Reuters rebeli bez boja obsadili tiež hlavnú vojenskú základňu v metropole Saná. Šéfovia diplomacií arabských krajín Perzského zálivu vyzvali šiitských rebelov, aby sa stiahli z paláca a súkromnej Hadího rezidencie a odovzdali všetky obsadené inštitúcie opäť naspäť štátnym orgánom.

Za násilnosti vraj môžu v Iráne

Mnohí pripisujú vinu za násilnosti v Jemene siitskemu Iránu, ktorý povstalcov vyzbrojuje. Iránske ministerstvo zahraničia vyzvalo na dialóg a vyriešenie krízy bez použitia násilia. Vodca povstalcov Abdal Málik Hútí v utorok v dlhom televíznom prejave varoval pred ďalšou eskaláciou situácie, pokiaľ prezident nevyhovie ich požiadavkám a neurýchli presadenie dohody zaručujúcu okrem iného väčšiu moc šiitom a preobsadenie komisie zaoberajúcej sa návrhom novej ústavy.

Hlavný vplyv pri príprave ústavy mal šéf Hadího kabinetu Ahmad Aváda bin Mubarak, ktorého Hútíovia cez víkend uniesli. Podľa nich ich ústava, ako je teraz navrhnutá, odreže od prístupu k moru. Tradične obývajú oblasť Saada na severe krajiny pri hranici so Saudskou Arábiou.

Jemen sa prepadá do chaosu od vlaňajška, kedy šíitski Hútíovia, obývajúci tradične sever krajiny, začali postupovať na juh a zaberať nové územia. V septembri sa im podarilo vstúpiť aj do metropoly Saná. Okrem Iránu sa často ako pôvodca chaosu uvádza Hadího dlhoročný predchodca Alí Abdalláh Sálih, ten musel odstúpiť po revolučných udalostiach v roku 2012.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen