Navaľnyj si má odpykať 15 dní za mrežami

Ruský opozičný predák a populárne bloger Alexej Navaľnyj má odpykať 15 dní za mrežami, pretože v metre vyzýval okoloidúcich k účasti na nepovolenej opozičnej demonštrácii.

19.02.2015 16:55 , aktualizované: 22:13
Alexej NavalnýM Rusko, Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navalný a jeho manželka Júlia.
debata (11)

Rozhodla o tom moskovská sudkyňa Irina Zubovová, ktorá si najprv nechala Navaľného predviesť, pretože sa na súd odmietol dostaviť.

Navaľnyj pred sudkyňou vyhlásil, že ho zatkli a odsúdili len preto, aby sa nesmel zúčastniť spomínaného opozičného pochodu, naplánovaného na 1. marca, ale zatiaľ nepovoleného úradmi. Súdnu sieň podľa agentúry TASS opustil v sprievode policajtov.

„Nehľadiac na to, že sa na súde zišli najviac dve desiatky Navaľného prívržencov, bezpečnostné opatrenia boli posilnené a pri budove boli v pohotovosti dva autobusy s príslušníkmi poriadkových síl, ktorí boli aj v samotnej budove,“ poznamenala agentúra.

Podľa serveru newsru.com Navaľnyj žiadal, aby sa Zubovová zriekla prípadu, pretože ho už v minulosti súdila. Sudkyňa však žiadosť zamietla, rovnako ako ďalšie návrhy obhajoby, vylúčila z konania verejnosť, uznala obžalovaného vinným a odsúdila ho na 15 dní väzenia.

Za porušenie verejného poriadku hrozí v Rusku pokuta od 150 do 300 000 rubľov, alebo 40 až 200 hodín verejnoprospešných prác. Možno ale tiež udeliť až tridsaťdenné väzenie.

Navaľného, považovaný za jedného z hlavných oponentov prezidenta Vladimira Putina, predčasom odsúdili k dvom podmienečným trestom za údajné podvody a spreneveru. Opozičník považuje všetky procesy a tresty za vykonštruované a tvrdia, že sa ho Kremeľ snaží týmto spôsobom umlčať. Kvôli právoplatnému odsúdeniu sa bloger nesmie v roku 2018 zúčastniť prezidentských volieb.

Pochod chystaný na 1. marca má byť demonštráciou proti dopadom hospodárskej krízy, vyvolanej poklesom cien ropy na svetových trhoch a západnými sankciami. Navaľnyj na prelome rokov 2011 a 2012 patril k vodcom masových demonštrácií proti Putinovmu režimu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Vladimir Putin #pojednávanie #Alexej Navaľnyj