Rusko je podľa britského ministra najväčšou hrozbou

Rusko by podľa britského ministra zahraničia Philipa Hammonda mohlo opäť predstavovať najhoršiu hrozbu pre Britániu.

10.03.2015 12:33
Philip Hammond, minister zahraničia Foto: ,
Britský minister zahraničia Philip Hammond.
debata (390)

Minister v utorok tiež povedal, že tajné služby už zvýšili úsilie na prevenciu tejto hrozby. Hammond pripomenul podľa neho „agresívne správanie sa Ruska v minulosti“ počas studenej vojny a vyjadril názor, že Moskva má stále potenciál byť najväčšou hrozbou pre britskú bezpečnosť.

„Získavanie informácií o zámeroch Ruska preto zostávajú dôležitou súčasťou našich spravodajských aktivít,“ povedal s tým, že tajné služby sa snažia naberať rusky hovoriacich pracovníkov.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 sa západné krajiny podľa Hammonda snažili spolupracovať s Moskvou s cieľom začleniť Rusko do medzinárodného systému založeného na pravidlách. Tieto snahy však zmaril ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v Rusku vládne od roku 1999.

Hammond spomenul aj pokračujúcu modernizáciu ruskej armády a jej stále agresívnejšie správanie, ktoré napríklad len v minulom roku viedlo k vyše stovke narušení cudzieho vzdušného priestoru ruským vojenským letectvom. Najväčšie znepokojenie medzinárodného spoločenstva spôsobila minuloročná anexia ukrajinského polostrova Krym Ruskom a následné angažovanie sa ruskej armády na východe Ukrajiny, kde prebieha konflikt vlády s proruskými separatistami.

390 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #bezpečnostné hrozby #Philip Hammond