Costa Concordia vraj pašovala kokaín, mafia využívala výletné lode

Výletná loď Costa Concordia, ktorá v roku 2012 havarovala pri ostrove Giglio, prevážala okrem turistov údajne aj kokaín. S odvolaním sa na policajné odposluchy o tom informoval taliansky denník La Repubblica.

31.03.2015 11:58
Luxusná loď Costa Concordia Foto: ,
Dvestodeväťdesiat metrov dlhá luxusná loď Costa Concordia havarovala pri brehoch ostrova Giglio.
debata (1)

Kalábrijská mafia 'Ndrangheta údajne využívala pre prevoz drog z Latinskej Ameriky do Európy okrem lodí spoločnosti Costa Crociere, ktorej Costa Concordia patrila, aj plavidlá spoločností MSC a Norwegian Cruise Line. Pri potopení Costy Concordia zahynulo 32 pasažierov.

Podľa policajných vyšetrovateľov pašeráci ukrývali veľké množstvo drog na výletných lodiach medzi zásobami jedla. Často ich vraj pašovali aj mladí kuriéri. V súvislosti s odhalením talianska polícia zatkla už dvadsať ľudí.

Informáciu zachytili pri odpočúvaní členov mafie

Zmienku o drogách na Coste Concordii policajti vraj zachytili v jednom z odpočúvaných rozhovorov členov mafie. Zaznelo v ňom, že drogy boli aj „na tej lodi, ktorá z nás urobila pred celým svetom bláznov“. Nie je však jasné, či bol drogový kontraband na Coste Concordii aj v čase nešťastia. Vyšetrovatelia nehody nikdy nezverejnili informácie o prípadnom náleze kokaínu na potopenej lodi.

Luxusná výletná loď Costa Concordia s viac ako 4 200 ľuďmi na palube stroskotala pri talianskych brehoch v noci 13. januára 2012, keď nabehla na plytčinu a čiastočne sa prevrátila. Vrak 290 metrov dlhej lode z blízkosti ostrova Giglio po technicky náročnej operácii odtiahli až na konci minulého roka. Momentálne sa pracuje na zošrotovaní lode v lodeniciach prístavu v Janove.

Kapitána lode Schettina poslali za mreže

Vo februári súd odsúdil kapitána lode Francesca Schettina na 16 rokov a jeden mesiac. Súd uznal Schettina za vinného zo zodpovednosti za smrť ľudí na palube a za skazu plavidla. Kapitán dostal tiež päťročný zákaz veliť lodi a doživotný zákaz výkonu verejnej funkcie.

'Ndrangheta je talianska zločinecká organizácia, ktorá pôsobí predovšetkým v juhotalianskom regióne Kalábria. V posledných rokoch sa špecializovala práve na nelegálny obchod s drogami. Zarába na ňom vraj miliardy eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #kokaín #Costa Concordia #potopená loď