Červený kríž žiada sprístupnenie utečeneckého tábora Jarmúk

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) vyzval na okamžité sprístupnenie palestínskeho utečeneckého tábora Jarmúk na okraji sýrskeho Damasku, ktorého veľkú časť minulý týždeň obsadila militantno-extrémistická skupina Islamský štát a približne 18-tisíc tamojších obyvateľov je vystavených bojom.

09.04.2015 20:21
jarmuk, tábor, utečenci Foto:
V tábore v Jarmuku žije približne 18 000 utečencov, ktorí trpia nedostatkom jedla, vody a zdravotníckeho materiálu. Pred pár dňami ho ovládli z veľkej väčšiny islamisti. Podľa Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) je situácia na mieste "viac ako neľudská".
debata (3)

Organizácia upozorňuje, že ľudia v tábore naliehavo potrebujú zdravotnú starostlivosť, jej pracovníci však doňho nemajú prístup už od októbra 2014. V zverejnenom vyhlásení vyzýva všetky bojujúce strany, aby „umožnili okamžitý a neobmedzený prísun naliehavej humanitárnej pomoci a dovolili civilistom, ktorí si želajú z tábora odísť do bezpečnejších oblastí, aby tak mohli kedykoľvek urobiť“.

Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre monitorovanie ľudských práv prevzal IŠ od konkurenčných skupín kontrolu nad väčšinou tábora Jarmúk, ktorý teraz obliehajú jednotky sýrskej armády. Sunnitskí fundamentalisti z IŠ naďalej ovládajú aj ďalšie časti Sýrie a Iraku, kde proti nim podniká nálety koalícia na čele s USA.

Bezpečnostná rada OSN v utorok odsúdila „zločiny“ na obyvateľoch Jarmúku a vyzvala na vytvorenie humanitárneho koridoru. Palestínsky veľvyslanec pri OSN Rijád Mansúr apeloval na členské štáty, aby utečencov premiestnili do inej časti Sýrie alebo do zahraničia.

Podľa štvrtkového vyjadrenia palestínskeho ministra práce Ahmada Madždaláního, ktorý prišiel o kríze rokovať do Damasku, obe strany podporujú „vojenské riešenie“, sýrska vláda však podľa neho súhlasila s požiadavkou, aby utečencom zaistila bezpečný odchod a náhradné ubytovanie. Jarmúk bol pred začiatkom občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 domovom pre pol milióna Palestínčanov, väčšina však pred bojmi utiekla.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #Jarmúk #utečenecký tábor