Splnomocnenec OSN pre Jemen odstúpil z funkcie

Splnomocnenec OSN pre Jemen Džamál bin Umar odstúpil z funkcie. Bol do nej vymenovaný v roku 2012, dôvodom sú údajne konflikty s krajinami zapojenými do jemenskej vojny, najmä so Saudskou Arábiou.

16.04.2015 15:47
OSN Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Vo štvrtok sú hlásené prudké boje z oblasti Táizzu, ktorá leží v strednej časti Jemenu. Svetový program pre výživu (WFP) oznámil, že až polovica Jemenčanov má vplyvom bojov problémy dostať sa k potravinám.

Maročan s britským občianstvom bin Umar dostal za úlohu preniesť Jemen prechodným obdobím po revolúcii, po ktorej v roku 2012 odstúpil prezident Alí Abdalláh Sálih. Vlani sa však v Jemene vystupňoval konflikt s tamojšími šiitmi, ktorí ovládli mesto Saná a začali bojovať o ďalšie územia. Bin Umarovi sa nepodarilo dostať súperiace strany k rokovaciemu stolu a musel sa prizerať na odliv zahraničných diplomatov zo Saná.

Za neschopnosť dosiahnuť zmierenie ho kritizovala hlavne Saudská Arábia, ktorá do jemenských bojov vstúpila spolu s inými arabskými štátmi 26. marca. Boje si doteraz vyžiadali 700 obetí a mnohé časti Jemenu sa stretávajú s katastrofickými humanitárnymi problémami.

Svoje výhrady voči bin Umarovi tlmočilo generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi pri jeho marcovej návšteve Kuvajtu niekoľko krajín Perzského zálivu. Očakáva sa, že Pan Ki-mun bin Umara nahradí niekým iným. Podľa agentúry AFP sa hovorí ako o možnom nástupcovi hlavne o súčasnom šéfovi misie OSN pre boj proti ebole, Ismailovi Uldovi Šajchovi Ahmadovi.

Jemenský viceprezident Chálid Bahah vo štvrtok v Rijáde na tlačovej konferencii vyzval armádu, aby sa všetky jej zložky podriadili legitímnej vláde a pomohli tak dosiahnuť mier. Apeloval tak na oddiely, ktoré zachovávajú vernosť Sálihovi a bojujú teraz spolu so šiitmi proti jednotkám terajšieho prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Prezident Hadí je rovnako ako Bahah v exile v Saudskej Arábii. Bahah vo štvrtok vyhlásil, že akýmkoľvek mierovým rozhovorom musí predchádzať prímerie a návrat Hádího do Adenu, kde má prezident najviac stúpencov. Viceprezident dúfa, že arabskí spojenci vedení Saudskou Arábiou nepošlú do Jemenu pozemné jednotky. Začalo sa o tom špekulovať, keď tento týždeň Rijád spolu s Káhirou oznámili, že usporiadajú veľké vojenské cvičenie na území Saudskej Arábie.

WFP odhaduje, že 12 miliónov Jemenčanov nemá možnosť pravidelne si obstarať základné a nutrične kvalitné potraviny, ktoré človeku umožňujú viesť aktívny život. Jemen až 90 percent potravín dováža, takže je závislý na dostupných obchodných trasách. Potraviny ľuďom chýbajú hlavne v Adene a tiež v častiach Saná.

Vo štvrtok sa rozpútali najťažšie boje v oblasti Táizz v centre Jemenu. Doteraz sa bojovalo najviac na juhu krajiny, hlavne v okolí Adenu. Podľa niektorých analytikov to znamená, že sa rozpadá koalícia šiitov a Sálihových armádnych oddielov. Exprezident podľa televízie Al-Džazíra požiadal štáty Perzského zálivu, aby mu umožnili bezpečný odchod z Jemenu, Saudská Arábia to odmietla. Sálih cez sprostredkovateľov odkázal, že nie je spojencom šiitov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #splnomocnenec #OSN #Jemen #odstúpenie