Maďarsko: Premiér Orbán chce diskutovať o obnovení trestu smrti

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v utorok vyslovil za pokračovanie debát o možnom obnovení vykonávania trestu smrti v krajine, keďže trestanie doživotným väznením ani uzákonenie zásady "trikrát a dosť" podľa neho nepostačujú na odradenie zločincov.

28.04.2015 22:06
debata (43)

Predseda pravicovo-populistickej strany Fidesz na tlačovej konferencii v Pécsi povedal, že otázky okolo opätovného zavedenia popráv by mali „zostať v agende“ a zločincom „treba dať jasne najavo, že Maďarsko využije všetky prostriedky, aby chránilo svojich občanov“.

Polemiku o tom, či je maďarské trestné právo dostatočne prísne, vyvolala nedávna vražda mladej trafikantky na juhozápade krajiny. Súčasťou zákonov presadených Orbánovou vládou je okrem iného aj trestanie závažných zločinov doživotím bez možnosti predčasného prepustenia, čím podľa Európskeho súdu pre ľudské práva Maďarsko porušuje príslušný dohovor.

Podľa stredoľavicovej strany Demokratická koalícia Orbán výrokom o treste smrti „morálne klesol ešte hlbšie“ ako ultranacionalis­tické Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik).

V podobnom duchu zareagovali aj ďalšie opozičné zoskupenia, podľa ktorých sa premiér týmto spôsobom snaží zvrátiť pokles popularity na úkor ultranacionalistov.

Strana Együtt (Spoločne) pritom upozornila, že prípadné obnovenie trestu smrti by malo pre Maďarsko nepredvídateľné právne následky a fakticky by znamenalo vylúčenie krajiny z EÚ.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #premiér #Viktor Orbán #trest smrti #Fidesz #obnovenie