EÚ chce uzavrieť s Ruskom novú dohodu o plyne pre Ukrajinu

V priebehu jedného až dvoch mesiacov by chcel podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič dokončiť trojstranné rokovania medzi EÚ, Ruskom a Ukrajinou o spôsobe, akým ďalej zabezpečiť ruské dodávky plynu na Ukrajinu.

13.05.2015 10:26
debata (36)

Šefčovič s odkazom na bezproblémové fungovanie takzvaného „zimného balíčka“, ktorý problematiku riešil v minulých zimných mesiacoch, navrhuje partnerom, aby v zásade ďalej spolupracovali za obdobných podmienok. Tie by tak podľa jeho predstáv platili dovtedy, kým budúci rok arbitráž v Štokholme rozhodne v spore o výšku ukrajinského dlhu za ruský plyn.

Ukrajina považuje problém po minuloročnej splátke 3,1 miliardy dolárov dlh za vyriešený. Ak dá arbitráž za pravdu ruskej strane, bude musieť doplatiť ešte 2,5 miliardy. Komisia svoj terajší kompromisný návrh partnerom poskytla po sérii expertných rokovaní.

„Z reakcií, ktoré sme dostali z Ruska aj z Ukrajiny, je evidentné, že si to vyžiada ďalšiu prácu,“ poznamenal Šefčovič. Vyriešené zatiaľ nie sú otázky tvorby ceny a prípadných zliav alebo napríklad možnosti európskych záruk za financovanie. Experti konajú ďalej a mali by pripraviť pôdu pre uzatvorenie dohody na politickej úrovni.

„Dúfam, že sa nám podarí túto trojstrannú dohodu uzavrieť, najlepšie v júni či v júli,“ vyhlásil podpredseda komisie zodpovedný za problematiku energetickej únie. Podpis v tomto termíne by podľa neho znamenal, že na jeseň a budúcu zimu by nemali nastať „dramatické okolnosti“.

Vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom sú veľmi zlé viac ako rok. Rusko, ktoré anektovalo dovtedy ukrajinský Krym a podporuje separatistov na východe Ukrajiny, vlani v júni prestalo do krajiny dodávať plyn kvôli sporom o cenu a kvôli dlhom, ktoré mala Ukrajina za predchádzajúce dodávky.

Zásobovanie Moskva obnovila až vďaka októbrovej dohode o zimnom balíku, ktorému vypršala platnosť tento rok v marci. Na začiatku apríla sa ruský Gazprom a ukrajinský Naftogaz dohodli na zabezpečení dodávok pre Ukrajinu do konca júna.

Ukrajina bola jedným z tém terajšieho rokovania ministrov energetiky vyspelých krajín zo skupiny G7 v Hamburgu. Debatovalo sa tam napríklad o otázke energetickej bezpečnosti, upozornil Šefčovič. Poznamenal, že podľa jeho informácií pristupuje ruská firma veľmi konštruktívne k vyšetrovaniu, ktoré s ním na konci apríla začala Európska komisia pre možné porušenie hospodárskej súťaže.

„Predkladajú svoj pohľad na závery Komisie,“ podotkol Šefčovič. Keď rozhodnutie o vyšetrovaní 22. apríla eurokomisárka Margrethe Vestagerová, zodpovedná za hospodársku súťaž, oznamovala, dala Gazpromu na odpoveď 12 týždňov.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #rokovania #Rusko #plyn #Maroš Šefčovič #Ukrajina