Život v Nepále sa po zemetraseniach vracia do normálu

Tri dni po ďalšom ničivom zemetrasení v Nepále sú v tamojšom hlavnom meste Káthmandu opäť otvorené obchody a do ulíc sa vrátila premávka, tisíce ľudí však stále prespávajú v stanoch, keďže ich domy sú zničené alebo poškodené do takej miery, že v prípade nových otrasov by sa mohli zrútiť.

15.05.2015 13:16
nepál, zemetrasenie, káthmandu Foto: ,
Nepál sa postupne spamätáva z dvoch ničivých zemetrasení.
debata

Miestne školy zostali zatvorené aj v piatok, zatiaľ čo vládni úradníci musia pracovať takisto v stanoch vzhľadom na rozsiahle škody, ktoré zemetrasenie zanechalo na budovách, kde sa nachádza kancelária premiéra a sídla viacerých ministerstiev.

Podľa vysokopostaveného vládneho predstaviteľa Šantu Radža Subediho sa snažia nájsť náhradné priestory, kam by úrady mohli presunúť. Premiér Sušil Koirala vo štvrtok navštívil mesto Čarikot v himalájskom predhorí, kde zemetrasenie z utorka napáchalo najväčšie škody.

Priznal pritom, že druhé ničivé zemetrasenie v priebehu necelých troch týždňov zastihlo nepálske úrady nepripravené a pre obyvateľov, ktorí prišli o príbytky, bude ťažké prežiť vonku vzhľadom na začínajúce sa obdobie dažďov.

Utorňajšie otrasy s magnitúdou 7,3 si v Nepále podľa aktuálnych údajov vyžiadali najmenej 117 mŕtvych a vyše 2800 zranených. Ďalšie obete na životoch hlásia zo severnej Indie a čínskeho Tibetu.

V súvislosti s predošlým zemetrasením s magnitúdou 7,8, ktoré Nepál zasiahlo 25. apríla, evidujú vyše 8150 mŕtvych a 17 860 zranených. Ide tak o najhoršiu pohromu svojho druhu, aká himalájsku krajinu postihla za posledných viac ako 80 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál