Vláda v Mali a časť rebelov podpísali mierovú dohodu

Malijská vláda a rebeli v piatok v Bamaku podpísali konečnú mierovú dohodu. Z povstaleckých ozbrojených skupín sa k nej nepripojili tie hlavné, takže mierový proces neskončil.

15.05.2015 21:29
debata

K uzavretiu konečného mieru budú potrebné ďalšie rokovania. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun podpis dohody uvítal a vyzval zvyšné rebelské skupiny, aby sa k nej čo najrýchlejšie pripojili.

Už to, že dohodu podpísala časť vzbúrencov, Pan Ki-mun považuje za významný krok k nastoleniu trvalého mieru v Mali. Teraz je podľa neho dôležité dodržiavať už skôr uzatvorené prímerie a ďalej konať.

Tri z piatich skupín rebelov presadzujú ďalšie politické a bezpečnostné požiadavky, ktoré doterajší text zmluvy neobsahuje. Chcú predovšetkým väčšiu územnú a politickú autonómiu, akú vláda ponúka. Požadujú tiež, aby bezpečnostné sily v miestach ich pôsobenia boli tvorené z 80 percent prívržencami povstaleckých skupín.

Dlhodobá nespokojnosť Tuarégov a Arabov na severe Mali vyústila v roku 2012 v ozbrojené povstanie, ktorého cieľom bolo vytvorenie nezávislého štátu Azavadu. Rebelom sa podarilo okrem iného kvôli vojenskému puču proti ústrednej vláde obsadiť takmer polovicu krajiny.

Vzniknutého chaosu využila na získanie kontroly nad veľkou časťou malijského územia miestna odnož teroristickej organizácie al-Kajdá. Až zásah francúzskych ozbrojených síl na začiatku roku 2013 moc islamistov oslabil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mali #mierová dohoda