EÚ sa pripravuje na bojové operácie proti pašerákom. Súhlasí s nimi aj NATO

Silové operácie Európskej únie proti pašerákom ľudí v Stredozemnom mori by sa mali začať už v najbližších týždňoch. Novinárom to povedala šéfka Európskej diplomacie Federica Mogheriniová pri príchode na spoločné rokovanie ministrov obrany a zahraničných vecí krajín EÚ. Práve oni by mohli dať týmto plánom po rokovaniach zelenú.

18.05.2015 13:20 , aktualizované: 18:57
migranti, utečenci, Taliansko Foto: ,
Európska únia chce bojovými operáciami zasiahnuť proti pašerákom ľudí, ktorí prevážajú utečencov po Stredozemnom mori k európskym brehom.
debata (21)

Návrh na tvrdý postup voči plavidlám, ktoré pašeráci používajú na prevážanie tisícok ľudí cez Stredozemné more na územie európskych krajín, je súčasťou európskej reakcie na čoraz silnejšiu migračnú vlnu.

Pondelňajšie rozhodnutie zástupcov členských krajín spustí začiatok plánovania tejto operácie, pre jej štart však bude nevyhnutné ďalšie politické rozhodnutie. Európski činitelia už naznačovali, že konečný súhlas by mohol dať summit EÚ, ktorý je naplánovaný na koniec júna.

Mogheriniová a členské krajiny sa zároveň snažia získať súhlas Bezpečnostnej rady OSN s operáciou. Podľa šéfky diplomacie EÚ by pondelňajšie rozhodnutie príslušných európskych ministrov mohlo túto snahu podporiť.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Federica Mogheriniová Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová odpovedá na otázky novinárov počas svojho príchodu na rokovania.

Rozhodnutie podniknúť námornú operáciu privítal aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý je tiež medzi pozvanými hosťami. „Nikto nás nepožiadal o konkrétny príspevok aliancie,“ poznamenal pri príchode. Upozornil, že jednou časťou problémov môže byť snaha teroristov infiltrovať sa na európske územie práve medzi utečencov, ktorých Európa prijíma.

Podľa diplomatov má plán európskej námornej operácie celkom tri fázy. Prvou je hliadkovanie v medzinárodných vodách, na ktoré súhlas OSN nepotrebujú. Ďalšou sú zásahy voči lodiam v medzinárodných vodách a treťou operácie v teritoriálnych vodách určitej krajiny, za súčasných okolností to bude najčastejšie Líbya. V týchto dvoch prípadoch je potrebný súhlas Bezpečnostnej rady OSN či samotného dotknutého štátu.

Mogheriniová uviedla, že EÚ sa stále snaží o spoluprácu s líbyjskými úradmi. V súčasnej situácii faktického bezvládia a občianskej vojny v krajine je to však veľmi zložité. Niektoré krajiny EÚ však zrejme aj v prípade líbyjského súhlasu zatiaľ pred podobnými operáciami žiadajú súhlas OSN.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #pašeráci #imigranti #Federica Mogheriniová #námorná akcia