Izrael: Sýria spolupracuje s Islamským štátom

Západné krajiny vrátane Spojených štátov môžu spojiť boj proti radikálom z organizácie Islamský štát (IS) s bojom proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Podľa izraelského denníka Haarec je totiž stále viac zrejmé, že Asad s IS spolupracuje.

03.06.2015 11:08
Sýria, Bašar Asad, Baššár al-Asad, Foto:
Sýrsky prezident Bašar Asad.
debata (47)

Dlho nie je tajomstvom, že odkupuje od IS lacnú ropu ťaženú na sýrskom území, ktoré IS ovládol a potom s ňou ďalej obchoduje so Sýrčanmi. V poslednom čase sa množia dôkazy o vojenskej spolupráci a to najmä v bojoch v sýrskej provincii Halab.

IS sa tam snaží ovládnuť hlavné cestné ťahy, ktoré kontroluje koalícia Džajš al-Fatah, ku ktorej patrí aj front An-Nusrat hlásiaci sa k Al-Kajde. Asad chce tejto koalícii zabrániť ovládnuť mesto Halab a chce si udržať provinciu Latákíja, ktorá je hlavným útočiskom vládnucich alávitov.

Spolupráca armády s IS sa prejavila aj v Palmýre, kde armáda vypratala pole a umožnila radikálom mesto ovládnuť. To isté sa deje v južnej provincii Dará, kde armáda ponecháva IS priestor na vybavovanie si účtov s ostatnými skupinami. Sálim Idrís, ktorý vykonáva v dočasnej vláde zostavenej opozíciou funkciu ministra obrany, tvrdí, že v IS slúží najmenej 180 dôstojníkov sýrskej armády a pomáhajú skupine koordinovať akcie s vojskom.

Západ a arabské krajiny dostávajú argument spojiť boj proti IS v Sýrii s vojnou proti Asadovi. Doteraz najmä Západ tvrdil, že zatiaľ čo proti IS je potrebné postupovať vojensky, sýrsky občiansky konflikt treba riešiť diplomaticky.

USA a Turecko cvičí vybraných členov sýrskej opozície na boj proti IS v Turecku a Jordánsku. Niektorí absolventi výcviku sa odmietli zaviazať k tomu, že budú bojovať výhradne proti IS a nie proti Asadovi. Nie sú ochotní bojovať bez krytia leteckých operácií, ktoré sa zatiaľ vykonávajú iba proti IS.

Podľa diplomatov, USA zatiaľ s rozhodnutím o novej taktike v Sýrii vyčkávajú, pretože počítajú s tým, že ak sa podarí do konca júna uzavrieť dohodu o iránskom jadrovom programe, pomôže v rokovaniach s Damaskom Teherán.

Irán podľa izraelského denníka aktívne zasahuje do sýrskych bojov na Asadovej strane. Má v Sýrii mnoho vojenských poradcov a pod velením iránskych revolučných gárd tam operujú milície. Tvorí ich niekoľko tisíc afganských utečencov, ktorí žili v Iráne. Dostávajú mesačne finančnú odmenu a ich rodiny dostali právo na trvalý pobyt v Iráne.

Teherán je pripravený vyslať do Sýrie ďalších 50 000 ľudí, čo podľa Haarecu svedčí nielen o oslabení sýrskej armády, ale aj o odhodlaní Iránu chrániť sýrsky režim. Iránci nebudú ochotní angažovať sa v bitke, ktorú je možné prehrať a môžu sa rozhodnúť urýchliť Asadv pád. Podobne vraj ďalší spojenec, Rusko, už netrvá na tom, že Asad je nenahraditeľný.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Asad #spolupráca #Islamský štát