Južná Kórea hlási ďalšiu obeť vírusu MERS

Ďalšiu obeť nebezpečného koronavírusu MERS a 14 novo nakazených oznámila v nedeľu Južná Kórea. Na MERS už v krajine zomrelo päť ľudí a 64 osôb sa chorobou infikovalo. Informovala o tom agentúra Reuters.

07.06.2015 09:11
južná kórea, MERS Foto: ,
Obyvatelia sa obávajú nákazy vírusom MERS.
debata

Pacient, ktorý MERS podľahol, bol 75-ročný muž, ktorý v nemocnici na oddelení urgentného príjmu zdieľal izbu s iným človekom trpiacim MERS, oznámili juhokórejské úrady. V sobotu naopak Soul zverejnil potešiteľnú správu, že jedna z pacientok s MERS sa z choroby už úplne vyliečila. Ako prvá nakazená mohla byť prepustená z nemocnice.

Úrady už preventívne uzavreli cez tisícku škôl. V karanténe je viac ako 3 000 ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že do Južnej Kórey vyšle svoj tím, aby situáciu na mieste zhodnotil a rozhodol o prípadných opatreniach. Zatiaľ WHO nedala Južnej Kórei v súvislosti s MERS žiadne odporúčania týkajúce sa napríklad cestovných obmedzení. Tisíce ľudí však samy rušia plánované výlety do Južnej Kórey.

Južná Kórea má najväčší počet prípadov infekcie MERS mimo oblasť Blízkeho východu, kde sa choroba objavila prvýkrát v roku 2012. Do Južnej Kórey nákazu zavliekol v máji jeden z miestnych podnikateľov po návšteve blízkovýchodných krajín. Celosvetovo sa vírusom MERS infikovalo 1 100 ľudí a viac ako 440 ich zomrelo, prevažne v Saudskej Arábii.

Infekcia MERS je zapríčinená koronavírusom z rovnakého kmeňa, ako je vírus, ktorý spôsobuje ochorenie SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ktorý v roku 2003 usmrtil 800 ľudí. MERS má podľa WHO podstatne väčšiu úmrtnosť, naopak sa podstatne pomalšie šíri.

Na rozdiel od SARS patrí k symptómom MERS okrem dýchacích ťažkostí aj zlyhanie obličiek. Proti MERS neexistuje žiadna vakcína a ani sa zatiaľ presne nevie, ako chorobu účinne liečiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #obeť #vírus MERS