Konvoj s obeťami havárie Germanwings došiel do Halternu

Konvoj prevážajúci ostatky 16 školákov, ktorí zahynuli vo Francúzsku pri marcovej havárii lietadla spoločnosti Germanwings, v stredu doviezli z düsseldorfského letiska do ich domovského mesta Haltern. Informujú o tom agentúry.

10.06.2015 18:00
Germanwings, kolóna, konvoj, pohrebné autá,... Foto: ,
Smútočnú kolónu sprevádzala polícia a vozidlá s rodičmi a ďalšími blízkymi obetí.
debata

S celkom 44 obeťami sa po dva a pol mesiacoch prišli na letisko rozlúčiť ich blízki.

Konvoj, ktorý tvoria čierne a biele pohrebné vozy, prešiel v Halterne, vzdialenom asi 75 kilometrov od Düsseldorfu, okolo gymnázia Josepha Königa, kam študenti chodili a kde pracovali dve učiteľky, ktoré tiež pri leteckom nešťastí vo francúzskych Alpách zahynuli.

Smútočnú kolónu sprevádzala polícia a vozidlá s rodičmi a ďalšími blízkymi obetí. Pri škole sa zišli ľudia s pohrebnými sviečkami a bielymi ružami v ruke. Bolo medzi nimi veľa študentov gymnázia a ako uvádza agentúra DPA, mnoho z nich malo slzy v očiach.

„Je to celé tragédia, hlavne pre rodičov, ale pre nás tiež, stratili sme našich študentov a kolegyne,“ povedal agentúre AP riaditeľ gymnázia Ulrich Wessel. Žiaci sa v marci vracali z výmenného pobytu v Španielsku.

Konvoj prevážajúci ostatky 16 školákov, ktorí... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Germanwings, kolóna, konvoj, pohrebné autá, obete, prevoz obetí, Haltern, Konvoj prevážajúci ostatky 16 školákov, ktorí zahynuli vo Francúzsku pri marcovej havárii lietadla spoločnosti Germanwings.

V utorok sa začal prevoz pozostatkov obetí z Marseille do krajín, odkiaľ pasažieri pochádzali. V pondelok má do Španielska odletieť špeciál s rakvami obetí zo Španielska.

Pri leteckej katastrofe zahynulo všetkých 150 ľudí na palube, 72 ich pochádzalo z Nemecka, približne päť desiatok zo Španielska. Nehodu podľa vyšetrovateľov zámerne spôsobil druhý nemecký pilot Andreas Lubitz. Podľa francúzskej prokuratúry využil odchod kapitána na toaletu, v kokpite sa zamkol a zámerne začal klesanie, ktoré sa skončilo nárazom stroja do hôr. Následné vyšetrovanie ukázalo, že pilot trpel psychickými problémami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #letecká havária #Germanwings