Ohnisko nákazy v Soule uzavreli

Miesto, kam denne mierilo osemtisíc Juhokórejčanov v nádeji, že im tam prinavrátia zdravie, sa ukázalo ako epicentrum obávanej nákazy. Nemocnica Samsung v južnom Soule prerušila väčšinu svojich služieb. Jedno z najväčších zdravotných zariadení v krajine priznalo, že sa stalo epicentrom šírenia blízkovýchodného respiračného syndrómu - MERS.

14.06.2015 09:03
MERS, Južná Kórea Foto: ,
Juhokórejská zdravotnícka pracovníčka s maskou na tvári kontroluje teplotu ženy v Soule.
debata (3)

Prestížna klinika, ku ktorej sa vzťahuje bezmála polovica prípadov nákazy MERS v Južnej Kórei, uzavrela väčšinu svojich oddelení, zakázala všetky návštevy, pozastavila prijímanie nových pacientov i výkon operácií s výnimkou život ohrozujúcich prípadov a ponechala v prevádzke iba pohotovosť. „Hlboko sa ospravedlňujeme a vyjadrujeme ľútosť všetkým našim pacientom, ktorí sa tu nakazili, aj tým, ktorí museli byť umiestnení v karanténe,“ vyhlásil riaditeľ nemocnice Song Če-hun. „Je to absolútne naša zodpovednosť a zlyhanie, pretože sme správne nezabezpečili režim pracovníkov pohotovosti,“ do­dal.

Južná Kórea počas víkendu zaznamenala sedem nových prípadov MERS. Traja z čerstvo diagnostikovaných pacientov sa nakazili v nemocnici Samsung. Celkový počet ochorení v Južnej Kórei vzrástol na 145, z nich vyše sedemdesiat má pôvod v Samsungu. Aj posledná z obetí sa nakazila práve tam. Šesťdesiatdvaročný muž síce v nedeľu zomrel v prístavnom meste Busan na juhu krajiny, podľa miestnych zdrojov sa však nebezpečným koronavírusom infikoval začiatkom júna v prestížnej soulskej nemocnici.

Jedným z novoinfikovaných je zdravotník z nemocnice Samsung. Sanitár sa podľa kórejských médií nakazil od osoby čakajúcej na prijatie tri dni v rôznych sekciách pohotovosti, ktorými za ten čas prešlo deväťsto pacientov a členov personálu kliniky. Úrady počas víkendu potvrdili, že od spomínaného pacienta, ktorý zomrel tri dni po hospitalizácii, sa nakazil aj vodič sanitky, ktorá ho do soulského zdravotného strediska Samsung priviezla.

Nebezpečnú nákazu do Južnej Kórey pred vyše mesiacom zavliekol miestny podnikateľ, ktorý sa do vlasti vrátil zo Saudskej Arábie. Muž s dýchacími problémami navštívil popri Samsungu aj niekoľko ďalších nemocníc, lekárom však trvalo niekoľko dní, kým sa im podarilo určiť správnu diagnózu. Ohniskom ochorenia, ktoré bolo predtým zaznamenané len na Blízkom východe, sú odvtedy juhokórejské zdravotné strediská.

Juhokórejské úrady počas víkendu ďalej sprísnili protiepidemio­logické opatrenia. Dramaticky stúpol najmä počet ľudí v karanténe. V nútenej izolácii sa včera ocitlo vyše 800 ľudí. Celkovo sa tak v karanténe nachádza už 4 856 Juhokórej­čanov.

Tím odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý spolu s domácimi expertmi monitoruje epidemiologickú situáciu v Južnej Kórei, nákazu MERS v krajine označil za „rozsiahlu a zložitú, s očakávaným zvyšovaním počtu ochorení“. Podľa jeho predbežnej analýzy miestne úrady podcenili potrebu informovanosti verejnosti o málo známej chorobe. „Ďalšími faktormi bol nedostatok skúseností juhokórejských lekárov s MERS, preplnené čakárne na pohotovosti, prax, keď lekári pracujú na viacerých klinikách a nemocničné izby sú tradične plné návštev,“ citoval denník New York Times šéfa tímu WHO Kidžiho Fukudu.

Prvý prípad ochorenia zaznamenali v Jordánsku

Dosiaľ sa výskyt vírusu spájal najmä s Blízkym východom, najmä so Saudskou Arábiou. V tejto krajine aj prvý raz MERS identifikovali v roku 2012. Bol to egyptský lekár Ali Muhammed Zaki, ktorý opísal dovtedy neznámy koronavírus. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb sa úplne prvý prípad ochorenia človeka vyskytol v Jordánsku. Prirodzeným zdrojom vírusu sú s vysokou pravdepodobnosťou ťavy. Veľa prípadov choroby je spojených s chovateľmi alebo pastiermi týchto zvierat.

Podľa štúdie v magazíne Emerging Infectious Diseases majú MERS najmä mladé ťavy, u 90 percent sa vírus prejavil najneskôr do dvoch rokov. Marcela Müllerová z bonnského Virologického inštitútu vysvetľuje, že prenos ochorenia z ťavy na človeka si vyžaduje blízky kontakt so zvieraťom.

"Čo sa týka toho, ako je možné ochorieť, myslíme si, že je na to nevyhnutné isté správanie sa. Ako bozkávanie tiav, pitie ich surového mlieka, dotýkanie sa ich nozdier a potom pretieranie si očí. To sú spôsoby, ako sa nákaza prenáša. Je isté, že to nie je vzduchom, a tiež potrebujete riadnu dávku vírusu,“ povedala Müllerová pre BBC.

MERS sa už objavil vo viacerých európskych krajinách. V marci hlásilo prípad Nemecko. Išlo o 65-ročného muža, ktorý bol na návšteve v Spojených arabských emirátoch. Vlani na jeseň sa zase alarm šíril Rakúskom. Chorá bola 29-ročná obyvateľka Saudskej Arábie.

Napriek viacerým predpovediam sa zatiaľ MERS neukázal ako vysokonákazlivý a rýchlo sa šíriaci. Úmrtnosť je však pomerne vysoká. Podľa BBC celkovo ochorenie vo svete postihlo okolo 1¤100 ľudí, z toho približne 400 zomrelo. Pri jednej vlne nákazy dokonca zabila choroba v Saudskej Arábii až 55 percent pacientov. Vo väčšine prípadov išlo o ľudí, ktorí mali iné vážne zdravotné komplikácie alebo neskoro vyhľadali lekársku pomoc. MERS si tiež lekári ľahko môžu zameniť s iným respiračnými chorobami.

Obavy sú najmä z toho, čo ochorenie urobí, keby došlo na relatívne malom priestore k veľkej koncentrácii ľudí, z ktorých by mohli byť viacerí nakazení. Taký prípad pritom môže nastať pomerne ľahko. Je ním hadždž, každoročná púť do Mekky v Saudskej Arábii, na ktorej sa vždy zúčastní niekoľko miliónov ľudí.

Už v roku 2013 Rijád varoval starých a chorých moslimov, aby radšej zostali doma. "Púť by mohla katapultovať relatívne malú nákazu na globálnu pandémiu. Bolo by ju prakticky nemožné zastaviť, keď hovoríme o miliónoch ľudí, ktorí prichádzajú prakticky z každej krajiny na svete,“ napísal vtedy aj magazín Foreign Policy.

Vlani verejnú paniku ešte zhoršila epidémia eboly, keď existovali obavy, že na púti do Mekky mohlo vypuknúť aj toto ochorenie. Žiadny z katastrofických scenárov sa však nenaplnil. (am)

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #vírus MERS