EÚ predĺžila protiruské sankcie do konca januára 2016

Diplomati členských krajín Európskej únie sa v stredu zhodli na predĺžení hospodárskych sankcií voči Rusku do konca januára budúceho roka.

17.06.2015 16:10
Sergej Lavrov, Rusko, minister zahraničia, Foto: ,
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov oznámil, že zrušil schôdzku s kolegami z Francúzska, Nemecka a Ukrajiny, s ktorými sa mal budúci týždeň stretnúť v Paríži.
debata (521)

Uviedli to diplomatické zdroje ČTK s tým, že krok formálne potvrdia v pondelok ministri zahraničia dvadsaťosmičky na svojej schôdzke v Luxemburgu.

Táto procedúra znamená, že sankcie proti Rusku nebudú figurovať v programe summitu vodcov EÚ, ktorý sa koncom týždňa zíde v Bruseli.

Moskva vraj s predĺžením sankcií počíta, Lavrov zrušil schôdzku

Ruská vláda s možnosťou predĺženia sankcií Európskej únie počítala, uviedol v stredu minister financií Anton Siluanov.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov však vzápätí oznámil, že zrušil schôdzku s kolegami z Francúzska, Nemecka a Ukrajiny, s ktorými sa mal budúci týždeň stretnúť v Paríži. „Schôdzka nebude,“ povedal Lavrov.

„V našich prognózach sme rátali smožnosťou predĺženia sankcií. Preto sme v našich odhadoch hospodárskeho vývoja prihliadali k tejto otázke,“ povedal Siluanov.

EÚ zaviedla sankcie proti Rusku pred rokom ako odpoveď na ruskú anexiu Krymu a ruskú úlohu v ukrajinskom konflikte. Moskva potom v odvete vyhlásila embargo na dovoz západných potravín.

Summit EÚ v marci sa rozhodol európske sankcie uvalené kvôli ukrajinskej kríze tesne spojiť s plnením mierových dohôd z Minska.

Predĺžením sankcií do konca januára budúceho roka tak vodcovia EÚ získali čas, aby na decembrovom summite mohli rozhodnúť, či Minské dohody boli splnené, alebo nie.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev nedávno pohrozil, že na prípadné nové rozhodnutie EÚ ohľadom sankcií odpovie Moskva symetricky. To v ruskej tlači vyvolalo obavy a uštipačné komentáre, že ruská odveta opäť postihne predovšetkým ruského spotrebiteľa.

521 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Sergej Lavrov #protiruské sankcie #Minské dohody