Francúzsko pripraví 10 500 ubytovacích miest pre imigrantov

Francúzsko vytvorí 10 500 nových ubytovacích miest pre imigrantov, oznámila v stredu tamojšia vláda. V novom pláne ako ďalej nakladať s ilegálnymi prisťahovalcami však podľa médií tiež zdôraznila odhodlanie vykazovať stále viac podobných imigrantov z krajiny.

17.06.2015 16:40
imigranti, migranti, utečenci, černosi, nohy,... Foto: ,
Migranti na skalách neďaleko Mentonu na francúzsko-talianskom pohraničí.
debata (6)

Vlani žiadalo vo Francúzsku o azyl asi 65 000 ľudí, zatiaľ čo v centrách pre tieto žiadateľov z radov politických exulantov a humanitárnych obetí je v krajine oficiálne len okolo 30 000 miest.

Do začiatku budúceho roka sa Paríž zaviazal vybudovať 4 000 ubytovacích miest pre žiadateľov o azyl, 5 000 miest pre cudzincov, ktorí už azyl majú a 1 500 miest pre utečencov, ktorí žijú v zlých podmienkach v improvizovaných táboroch a potrebujú nevyhnutnú pomoc.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve zameral nový plán na tri hlavné oblasti – lepšie prijímanie žiadateľov o azyl, lepšie ubytovanie prisťahovalcov a lepší boj proti nelegálnej imigrácii a jej organizátorom. Podľa ministra ale treba nelegálnych ekonomických imigrantov z krajiny vykazovať.

Počíta sa tiež s „novými opatreniami na prípravu odchodu“ imigrantov z Francúzska. Socialistický minister vnútra opatrenia nespresnil, ale podľa médií by mohlo ísť o osobitné strediská pre imigrantov, ktoré sa úrady rozhodnú z krajiny vykázať.

Niektoré prvé komentáre označujú plán za nesmelý. „Jedna dávka humanitárnej pomoci a jedna dávka vyhosťovaní. Plán, ktorý predložila vláda na reakciu Francúzska na prisťahovaleckú krízu v Európe sa podobá starostlivo namiešanému koktailu s cieľom odmínovať tému, ktorá je politicky výbušná. Hrozí však, že sa budú hnevať všetci,“ komentoval tieto plány server denníka Le Monde.

Od 1. januára prekročilo nelegálne vonkajšie hranice Európskej únie približne 100 000 imigrantov, zatiaľ čo za rovnaké obdobie minulého roka ich bolo okolo 40 000. Zvýšil sa počet utečencov z miest vojnových konfliktov ako je Sýria či Líbya.

Počet nelegálnych prisťahovalcov sa zvýšil aj vo Francúzsku, ktorá je ale predovšetkým tranzitnou krajinou, ktorou sa cudzinci snažia dostať do Británie a Škandinávie. Vlani žiadali o azyl vo Francúzsku hlavne vysídlenci z Konga, Číny a Bangladéša.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #imigranti #ilegálne sťahovanie