Mierové rokovania v Ženeve o Jemene sprevádzali pästné súboje

Mierové rozhovory o Jemene v Ženeve vo štvrtok sprevádzalo hádzanie topánok a pästné súboje medzi predstaviteľmi a stúpencami znepriatelených strán. Podľa agentúr sa incident odohral na tlačovej konferencii zástupcov povstaleckých šiitov, ktorú narušili ich odporcovia.

18.06.2015 21:32
jemen, švajčiarsko, mierové rozhovory Foto: ,
Oponenti šiitov kričali na zástupcu povstalcov.
debata

Bitka vypukla potom, čo juhojemenská aktivistka hodila topánku na šéfa šiitskej delegácie; nasledovala bitka a hádzanie ďalších topánok a fliaš. Hádzanie topánok patrí k najurážlivějším spôsobom napadnutia oponenta v arabskom svete.

Oponenti šiitov kričali na zástupcu povstalcov, ktorí vlani ovládli sever krajiny vrátane metropoly Saná a vyhnali prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího zo zeme, že sú to kriminálnici a psi, ktorí zabíjajú deti z južného Jemenu.

Šiiti, ktorí po ovládnutí severu začali postupovať ďalej na juh, tvrdia, že chcú viac politického vplyvu a bojujú proti skorumpovanej vláde. Stojí však za nimi Irán a vláda ich považuje iba za zástupný nástroj snahy Iráncov získať v Jemene vplyv. Od marca do jemenského konfliktu vstúpila Saudská Arábia so svojimi spojencami, náletmi sa snaží šiitov zahnať.

Mierové rozhovory v Ženeve vo štvrtok pokračovali tretí deň. Postoje oboch znepriatelených strán sú natoľko vzdialené, že ich zástupcovia sa spolu pri rokovacom stole zrejme nezídu. Splnomocnenec OSN pre Jemen s nimi preto rokuje oddelene.

debata chyba
Viac na túto tému: #bitka #Jemen #mierové rokovania #Ženeva