Británia posilní bezpečnostné kontroly v prístave Dover

Britské úrady posilnia bezpečnostné kontroly v prístave Dover po tom, čo sa v utorok snažili migranti prebývajúci v severofrancúzskom Calais využiť štrajk trajektov a dostať sa nelegálne do Británie. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Podľa spravodajského webu BBC Británia vytvorí úplne nový tím pre boj s nelegálnou imigráciou.

24.06.2015 12:35 , aktualizované: 15:22
debata (4)

Stovky migrantov čakajúcich v prístave Calais na šancu preniknúť na britské ostrovy sa v utorok pokúsili ukryť do nákladných vozňov, ktoré kvôli štrajku pracovníkov trajektovej prepravy Myferrylink zostali stáť v zápchach na severe Francúzska. Nefungovala totiž lodná doprava a štrajkujúci zablokovali aj tunel pod kanálom La Manche.

Za „veľmi poľutovaniahodnú“ označil situáciu na severe Francúzska námestník britského ministra vnútra pre imigráciu James Brokenshire. Zaistenie bezpečnosti je podľa neho plne v rukách francúzskych úradov. Británia bude teraz smerovať viac finančných prostriedkov na zlepšenie kontrol v prístave Dover, kam trajekty z Calais smerujú, povedal Brokenshire.

Starosta Calais v stredu obvinil Londýn zo spoluviny na utečeneckej kríze v okolí jeho mesta. Briti podľa neho nerobia dosť, aby prispeli k riešeniu problému. Britská vláda podľa spravodajského webu BBC vytvorí novú jednotku pre boj s pašeráctvom v Stredozemnom mo­ri.

V deväťdesiat­člennom tímu budú pohraničníci, kriminalisti, imigrační úradníci a prokurátori. Časť tímu bude spolupracovať s Europolom na Sicílii a časť v Haagu, ďalší členovia jednotky zostanú v Británii. Hlavnou úlohou bude získavanie informácií o pašerákoch a finančných tokoch, ktoré ich činnosť sprevádzajú.

V okolí severofrancúzskeho Calais sa zdržiava asi 3 000 imigrantov, hlavne z Eritrey a Sudánu, ktorí sa snažia dostať do Británie. Podľa britského ministerstva vnútra sa pohraničníkom tento rok podarilo zabrániť ilegálnemu prechodu hraníc už prinajmenšom v 19 000 prípadoch. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa jedná o viac ako dvojnásobný nárast.

Francúzsko: Osobnú i nákladnú dopravu cez eurotunel obnovili

Osobnú aj nákladnú dopravu pod Lamanšským prielivom obnovili v stredu po jednodňovom štrajku pracovníkov francúzskej trajektovej dopravy, ktorí v utorok prenikli na koľajnice a zapálili na nich pneumatiky, informuje agentúra AP.

Plné obnovenie prevádzky oznámili obe spoločnosti prevádzkujúce železničné spojenie v tuneli pod prielivom – nákladné Eurotunnel i osobné Eurostar. Pred eurotunelom, spájajúcim Britániu a Francúzsko, sa však ešte stále vytvárajú kolóny kamiónov, približuje AP.

Chaotickú situáciu v prístavnom meste Calais na severe Francúzska sa snažia využiť utečenci, pokúšajúci sa preniknúť do pomaly sa pohybujúcich kamiónov čakajúcich v dlhých kolónach na vlaky, ktoré ich prevezú na druhú strany do Británie.

Situáciu skomplikovali utorňajší štrajk prístavných zamestnancov, ktorí sa obávajú straty pracovných miest kvôli rozhodnutiu spoločnosti Eurotunnel odpredať a reštrukturalizovať trajektovú dopravu.

Približne 50 štrajkujúcich vniklo na koľajnice pred nákladným terminálom eurotunela, kde začali páliť pneumatiky. Prevádzku vlakov cez tunel následne pozastavili spoločnosti Eurotunnel aj Eurostar.

Cameron: Britská vláda zvažuje posilnenie hraníc s Francúzskom

Britská vláda zvažuje posilnenie hraníc s Francúzskom, najmä v blízkosti prístavného mesta Calais, povedal to v stredu britský premiér David Cameron v reakcii na podľa neho neprijateľné scény chaosu, keď sa utečenci zúfalo snažili dostať na územie Spojeného kráľovstva.

Británia už podľa Camerona investovala 12 miliónov libier (17 miliónov eur) za účelom posilnenia hraníc. Nie je dôvod, aby niektorá z krajín ukazovala prstom a obviňovala jedna druhú, domnieva sa Cameron, omnoho dôležitejšie je podľa neho zachovať silné partnerstvo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #utečenci #prístav #Eurotunel #Eurostar