Rakúsko od polnoci dočasne zavádza hraničné kontroly

Rakúsko v súvislosti s utečeneckou krízou počnúc polnocou dočasne obnovuje hraničné kontroly, tie sa zatiaľ budú týkať hraníc s Maďarskom, Slovenskom, Slovinskom a Talianskom.

15.09.2015 18:05
utečenci, Rakúsko Foto: ,
Migranti prekračujú hranicu medzi Maďarskom a Rakúskom v Nickelsdorfe.
debata (24)

Rakúske ministerstvo vnútra o tom listom oficiálne informovalo Európsku komisiu, napísala agentúra APA. Už v nedeľu začalo opäť kontrolovať hranice Nemecko, ktoré sa zameralo na pomedzie s Rakúskom, tiež Slovensko kontroluje hranice s Rakúskom a Maďarskom.

Rakúska vláda nariadenie o opätovnom zavedení hraničných kontrol vydala podľa APA v utorok popoludní. Ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v liste, ktorého príjemcom je eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos, uviedla, že opatrenia na hraniciach sa vykonajú postupne a že rozsah kontrol bude zodpovedať bezpečnostným potrebám.

Utorňajšie rozhodnutie Rakúska nie je prekvapivé, krajina už v pondelok oznámila, že kontroly zavedie. Zatiaľ nie je známe, ako budú kontroly a stráženie hranice vyzerať.

Rakúsko ako súčasť schengenského priestoru bez kontrol na vnútorných hraniciach má na dočasné znovuzavedenie kontrol ako ďalšie členské krajiny právo. Podľa príslušných zmlúv je k tomuto opatreniu možné dočasne prikročiť, ak sa verejný poriadok alebo bezpečnosť štátu ocitnú v ohrození.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #hraničné kontroly