Maďarsko na hraničnom prechode s Chorvátskom postavilo oceľové dvere

Maďarsko postavilo oceľové vráta na svojej strane jedného z hraničných prechodov s Chorvátskom. Oznámila to v nedeľu s odvolaním sa na očitých svedkov chorvátska televízia HRT. V okolí prechodu Beremend-Baranjsko Petrovo Selo vo východnom úseku maďarsko-chorvátskej hranice sa pohybuje veľké množstvo robotníkov a tiež ťažká vojenská technika.

20.09.2015 09:00 , aktualizované: 18:01
maďarsko, chorvátsko, plot, utečenci, hranica,... Foto: ,
Po dostavaní plotu z ostatného drôtu posilňuje Maďarsko ochranu hraníc s Chorvátskom.
debata (162)

Po dostavbe plota z ostnatého drôtu Budapešť ďalej posilňuje zátarasy pri chorvátskych hraniciach, uviedla záhrebská televízia. Pri prechode Beremend je vidieť mnoho stavebných robotníkov, kotúče ostnatého drôtu, rýpadlá, buldozéry a ďalšie stavebné stroje. V okolí prechodu panuje napätie, oceľové dvere sú otvorené. „Prechod vyzerá skôr ako brána do tábora, než ako vstup do cudzej krajiny,“ uviedla televízia HRT.

Za 24 hodín prišlo do Rakúska z Maďarska 11-tisíc migrantov

Rakúsko v nedeľu oznámilo, že za časové obdobie 24 hodín do polnoci na nedeľu prešlo na jeho územie z Maďarska 11 000 migrantov. Ako podľa agentúry AP povedala rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová, v priebehu dňa sa na dôležitom maďarsko-rakúskom hraničnom priechode v obci Nickelsdorf, východne od Viedne, očakáva príchod ďalších 7 000.

Predstavitelia ministerstva rokujú s charitatívnymi organizáciami a pokúšajú sa pre tieto novoprichádzajúce osoby, utekajúce pred násilnými a vojnovými konfliktami a chudobou z oblastí Blízkeho východu, Afriky a Ázie, nájsť dočasné prístrešky.

Od začiatku tohto roka preniklo na územie EÚ takmer 500 000 migrantov, pričom každý deň prichádzajú ďalší. Európska únia už deklarovala, že súčasná utečenecká kríza je najväčšou od skončenia druhej svetovej vojny.

Prúd migrantov do EÚ prinútil viacero jej členských štátov, napríklad Nemecko, Rakúsko či Slovensko, aby na svojich hraniciach obnovili kontroly. Maďarsko a Bulharsko zasa na svojich hraniciach vybudovali ploty, aby zabránili ilegálnym prechodom, a sprísnili aj tresty za porušenie zákona o štátnej hranici.

Maďarsko má dlhodobý problém s davmi utečencov. Foto: Reuters, STOYAN NENOV
utečenci, migranti, migračná kríza, maďarsko, chorvátsko, vlaky, stanica, Maďarsko má dlhodobý problém s davmi utečencov.

Srbsko-maďarský priechod Röszke-Horgoš je znovu otvorený

Maďarsko a Srbsko v nedeľu po takmer týždni znovu otvorili hraničný priechod Röszke-Horgoš. jeho uzavretie malo zabrániť prieniku migrantov do EÚ. Na znovuotvorení hraničného priechodu sa dohodli ministri vnútra oboch krajín Sándor Pintér a Nebojša Stefanovič, ktorí konštatovali upokojenie situácie súvisiacej s migrantmi.

Šéf maďarského rezortu vnútra Pintér pred novinármi uviedol, že hraničný priechod na diaľnici M5 medzi maďarským mestom Röszke a srbským Horgošom je od nedele pre automobilovú dopravu znovu otvorený. Autá sa budú musieť podrobiť kontrolám, informuje agentúra AP. Hraničný priechod bol tento týždeň dejiskom masovej bitky medzi migrantmi, ktorí sa chceli dostať do Maďarska, a maďarskou políciou snažiacou sa im v tom zabrániť.

Srbsko-maďarské vzťahy skomplikovalo rozhodnutie Budapešti postaviť pozdĺž spoločných hraníc plot so žiletkovým ostnatým drôtom, aby tak Maďarsko udržalo migrantov mimo svojho územia. Pintér však dnes uviedol, že napätie vo vzťahoch so Srbskom sa čiastočne uvoľnilo po tom, čo sa so srbským rezortným kolegom dohodli, ako spoločne riešiť túto mimoriadnu situáciu.

Maďarsko v obave z prílevu migrantov zablokovalo prakticky celú spoločnú hranicu so Srbskom a plot z ostnatého drôtu vztýčilo aj na nechránenom úseku spoločných hraníc s Chorvátskom. Podobné opatrenia zvažuje aj na hraniciach s Rumunskom. Maďarská výstavba hraničných plotov značne sťažuje vzťahy Budapešti so susednými štátmi, ktoré majú potom pocit, že problém obrovského prílevu migrantov sa tak neférovo kladie len na ich plecia, komentuje AP.

Zatiaľ čo však Maďarsko na svojich južných hraniciach so Srbskom odháňa migrantov pomocou plota so žiletkovým ostnatým drôtom, utečencov, ktorí prichádzajú z Chorvátska, vítajú Maďari na svojich západných hraniciach autobusmi a vlakmi a eskortujú ich do Rakúska, všíma si AP.

Szijjártó vysvetlil, že v súčasnej situácii – bez existencie plota – by vyhosťovanie migrantov späť do Chorvátska vyvolávalo chaos. Výsledkom toho je, že od piatka vstúpilo z Chorvátska na územie Maďarska vyše 16 000 migrantov, zatiaľ čo srbská strana hraníc je už od migrantov takmer vyprázdnená. Momentálne nie je jasné, kedy bude hraničný plot s Chorvátskom dokončený.

Nemecko vyšetruje migranta. Je podozrivý zo spolupráce s IS

Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) začal prešetrovať prípad utečenca zo Sýrie nachádzajúceho sa v Nemecku, ktorý je podozrivý z účasti na bojových operáciách na strane extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), informovala agentúra DPA s odvolaním sa na najnovšie vydanie nedeľníka Welt am Sonntag.

Muž sa momentálne nachádza v azylovom dome v Brandenbursku. Pred niekoľkými týždňami sa údajne ostatným utečencom zveril, že bol príslušníkom oddielov IS. Tvrdil, že v mene IS zabíjal. Jeden z utečencov jeho priznanie tajne nahral mobilným telefónom a práve tento záznam poslúžil BKA ako podnet pre začatie vyšetrovania.

Napriek tomuto prípadu BKA zatiaľ nevidí dôvod na obavy, že paralelne s príchodom migrantov do Európy dochádza aj k systematickému prieniku islamistických teroristov na územie Nemecka. Nemecké tajné služby už preverili mnohé informácie, že radikáli sa pod pláštikom utečencov predsa len pokúšajú dostať do krajiny.

BKA už analyzovala desiatky fotografií predpokladaných príslušníkov IS zo sociálnych sietí, ktorí už údajne ako utečenci prenikli na územie Nemecka. Mnohé snímky sa už ukázali ako falošné alebo fotomontáže.

Budapešť obhajuje postup voči utečencom tvrdou kritikou ostatných

Medzi Budapešťou a Bukurešťou v nedeľu pokračovala ostrá diplomatická prestrelka, ktorú vyvoláva maďarský plán na vybudovanie ochranného plotu na hraniciach medzi oboma krajinami. Zábrany, ktoré už stoja na maďarských hraniciach so Srbskom a Chorvátskom, majú uchrániť Maďarsko pred mohutným prúdom utečencov mieriacich na západ Európy cez Balkán.

Rumunský minister zahraničia Bogdan Aurescu v sobotu o budovaní plotu vyhlásil, že ide o „autistický a neprijateľný čin“, ktorý porušuje ducha Európskej únie. Rumunsko je členom EÚ, ale na rozdiel od Maďarska nie je v schengenskom priestore, aj keď sa k nemu chce pripojiť.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szíjjártó na rumunskú kritiku tvrdo reagoval. „Čakali by sme viac zdržanlivosti od ministra zahraničia štátu, ktorého premiér čelí trestnému stíhaniu,“ vyhlásil Szíjjártó s narážkou na osud predsedu rumunskej vlády Victora Pontu, ktorý bol minulý týždeň po niekoľkomesačnom vyšetrovaní obžalovaný z korupcie, falšovania listín a prania špinavých peňazí.

„Sme štát s viac ako tisícročnou históriou, počas ktorej sme museli brániť nielen sami seba, ale mnohokrát aj celú Európu. Práve to sa deje aj teraz, nech sa to rumunskému ministrovi zahraničia páči alebo nie,“ povedal Szijjártó. Jeho úrad si na pondelok pozval rumunského veľvyslanca v Budapešti na „konzultácie“.

Na polemiku v nedeľu v denníku The Guardian reagoval zvláštny splnomocnenec OSN pre medzinárodnú migráciu Peter Sutherland, podľa ktorého neschopnosť dohodnúť sa na spoločnom postupe ohrozuje európsku jednotu. „Ak neexistuje zhoda o rozdelení utečencov medzi štátmi EÚ, ohrozuje to samotné základy európskeho projektu,“ uviedol Sutherland.

Predstaviteľ OSN je prekvapený, že štáty strednej a východnej Európy podkopávajú niektoré základné hodnoty EÚ čoskoro potom, čo sa k únii pripojili. „Je ohromujúce, že takto vyzerá reakcia nových členov zo strednej a východnej Európy na celý koncept solidarity,“ povedal Sutherland.

Szíjjártó sa už v minulých dňoch rozhádal s kolegami z Chorvátska, Talianska a Grécka. Záhreb v sobotu obvinil z hanebného správania a ohrozovania maďarskej zvrchovanosti, grécka vláda podľa maďarského ministra klame a talianska by sa mala viac zaoberať svojimi vlastnými problémami, než kritikou maďarského postupu.

Na výčitky médií Szíjjártó odpovedal, že v terajšej situácii nie je miesto pre diplomatické zdvorilosti. „Budem ďalej používať ostré slová, kedykoľvek bude naša krajina bezdôvodne napadnutá,“ povedal novinárom maďarský minister.

Do rakúskeho Nickelsdorfu mieria z Maďarska tisícky utečencov

Približne 2 000 migrantov sa v nedeľu ráno vydalo pešo k rakúskym hraniciam z maďarskej pohraničnej železničnej stanice Hegyeshalom, kam ich dopravili vlaky z Chorvátska. Oznámila to maďarská televízia M1.

Utečencov k hraničnému prechodu sprevádzajú maďarskí policajti. Maďarské železnice prepravujú utečencov od hraníc s Chorvátskom napriek tomu, že časť hranice medzi oboma krajinami oddelil plot. Neustávajúci príliv utečencov vyvolal diplomatický incident, keď Budapešť v sobotu ostro kritizovala Záhreb, že porušuje pravidlá, keď migrantov neregistruje a posiela ich rovno do Maďarska.

Do Rakúska prišlo počas soboty viac ako 12 000... Foto: SITA/AP, Christian Bruna
rakúsko, hranice, utečenci, migranti, migračná kríza, Do Rakúska prišlo počas soboty viac ako 12 000 migrantov.

Do Rakúska prišlo za jeden deň viac ako 12-tisíc utečencov

Do Rakúska prišlo počas soboty viac ako 12 000 migrantov. Informoval o tom v nedeľu spravodajský server BBC News s odvolaním sa na rakúsky Červený kríž. Jedná sa predovšetkým o utečencov, ktorých chorvátske úrady prepravili predtým do Maďarska a Maďarsko ich poslalo ďalej na rakúske územie.

Chorvátsko už skôr uviedlo, že si nedokáže poradiť s 20 000 vysí­dlencami, ktorí od stredy dorazili do krajiny. Budapešť v sobotu ostro kritizovala Chorvátsko, že porušuje pravidlá, keď migrantov neregistruje a posiela ich rovno do Maďarska.

Server BBC News však napísal, že niektorí utečenci reportérom BBC povedali, že ich neregistrovali ani maďarské úrady a namiesto toho ich urýchlene presúvali k rakúskym hraniciam. Rakúska polícia v sobotu oznámila, že očakáva najmenej 10 000 utečencov. Šéf rakúskeho Červeného kríža Gerry Foitik neskôr rakúskej tlačovej agentúre APA povedal, že počas soboty vstúpilo do Rakúska viac ako 12 000 migrantov.

Bulharsko uzavrelo hranice, aby bránilo prílevu migrantov

Bulharsko uzavrelo svoje hranice pred ilegálnymi migrantmi. Podľa spravodajského portálu OFFNews.bg o tom v sobotu v Sozopole informoval bulharský premiér Bojko Borisov. Spresnil, že cez hranice bude možné prejsť len v súlade so zákonom.

Počas vystúpenia v Sozopole Borisov ďalej uviedol, že vedenie Bulharska je v kontakte s tureckou políciou, ktorá migrantov udržiava vo vzdialenosti asi 40 kilometrov od turecko-bulharských hraníc. Bulharský prezident Rosen Plevneliev pre televíziu Europa uviedol, že členské štáty EÚ sú v istých otázkach slabé, izolované a veľmi neefektívne.

Upozornil, že utečeneckú krízu nemožno vyriešiť, ak skupiny migrantov prenikajú cez „pootvorené hranice a železničné stanice“. Podľa Plevnelieva situácia s utečencami ukazuje, ako „veľmi sme sa odchýlili od hodnôt zakladateľov EÚ“. Pripomenul, že Európska únia „povstala z popola ničivej vojny“, ale „nie kvôli inštitúciám v Bruseli alebo bojom o eurofondy“.

Bulharsko je členom Európskej únie, nie však schengenského priestoru. Od začiatku tohto roka preniklo na územie EÚ takmer 500 000 migrantov, pričom každý deň prichádzajú ďalší. Európska únia už deklarovala, že súčasná utečenecká kríza je najväčšou od skončenia druhej svetovej vojny.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #Chorvátsko #Bulharsko #utečenci #migračná kríza #Röszke