Interpol a Europol bojujú proti pašovaniu migrantov do Európy

Medzinárodná policajná organizácia Interpol a Europol posilňujú spoločný boj proti zločineckým sieťam, ktoré pašujú migrantov do Európy. Uviedla to vo vyhlásení ústredňa Interpolu vo francúzskom Lyone, kde začala dvojdňová konferencia reagujúce predovšetkým na súčasnú migračnú krízu v Európe.

15.10.2015 16:52
Europol, Holandsko Foto: ,
Sídlo Europolu v Hágu.
debata (12)

„Ako neutrálna platforma 190 štátov má Interpol jedinečné postavenie pre koordináciu medzinárodného boja proti sieťam pašujúcich ľudí. A to nielen v štátoch, kam títo ľudia mieria, ale tiež v krajinách ich pôvodu a v tranzitných štátoch,“ povedal generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock 120 účastníkom stretnutia z 50 krajín, ktorých sa pašovanie migrantov do Európy týka.

Zástupca riaditeľa Europolu pre operácie v teréne Wil van Gemert povedal, že výnimočný nárast počtu utečencov, ktorí sa snažia dostať do Európy, vyvolal bezprecedentnú mieru rôznej zločinnosti, napríklad falšovania dokladov a nelegálnych prevodov peňazí. Zložitá situácia si podľa neho vyžaduje zodpovedajúcu reakciu. Stock zdôraznil, že žiadna krajina nie je schopná sama zastaviť pašovanie migrantov a organizovanú zločinnosť.

Interpol oznámil, že sa rozhodol vytvoriť s pomocou Europolu špeciálnu medzinárodnú operačnú sieť proti pašovaniu utečencov. Budúca schôdzka odborníkov oboch organizácií sa uskutoční začiatkom roka 2016 v haagskom sídle Europolu.

Interpol je najväčšia policajná organizácia na svete, zabezpečuje policajnú spoluprácu medzi zmluvnými štátmi organizácie. Interpol združuje demokratické i nedemokratické štáty v rámci boja so všetkými druhmi trestnej činnosti. Je založený na spolupráci všetkých štátov pri prenasledovaní, vyhľadávaní a zatýkaní páchateľov. Europol je policajnou organizáciou EÚ. Koordinuje spoluprácu národných policajných jednotiek členských krajín únie v boji proti medzinárodnému organizovanému zločinu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #Lyon #Europol #migranti