Rusko a Bielorusko chystajú spoločný obranný mechanizmus

Rusko a Bielorusko plánujú vytvoriť do dvoch rokov spoločný obranný vojenský mechanizmus. Podľa portálu RIA Novosti to vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Obe krajiny spolu tvoria zväzový štát, v ktorého rámci už vzniká spoločná protivzdušná obrana. Tá so spoločnými bojovými misiami počíta do konca nadchádzajúceho roka.

21.10.2015 14:38
debata (109)

„Dohodli sme sa na pláne spoločných aktivít na roky 2016 až 2018, ktorý je namierený na vytvorenie vojenskej organizácie zväzového štátu, na zriadenie spoľahlivého mechanizmu vojenskej obrany,“ citovala Šojgua po rokovaní ministerstiev obrany Bieloruska a Ruska agentúra TASS.

Predstavitelia ministerstiev tiež podľa Šojgua rokovali o naplnení dohody o spoločnej protivzdušnej obrane vonkajšej hranice a vzdušného priestoru. Do konca roka 2016 by jednotky zapojené do tohto obranného systému mali vykonávať spoločnú bojovú službu. Šojgu k tomu dodal, že je potrebné zlepšiť spoločný systém pre vedenie rádioelektronic­kého boja.

Rusko a Bielorusko spája zväzová zmluva, ktorá je platformou pre tesnú politickú, hospodársku, colnú a vojenskú spoluprácu. Šojgu zdôraznil, že kvôli súčasnej zložitej vojenskej a politickej situácii vo svete je nutné uviesť vzájomnú armádnu spoluprácu na vyššiu úroveň, aby sa posilnili obranné kapacity zväzového štátu.

Popri posilnenej spolupráci by chcelo Rusko v Bielorusku vybudovať vlastnú vojenskú základňu. Naposledy tento zámer podporil v septembri ruský prezident Vladimir Putin. Rusko už má v Bielorusku radarovú stanicu a komunikačné centrum pre námorné sily a jeho lietadlá využívajú bieloruské základne. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko však tento mesiac vyhlásil, že nie je dôvod budovať v krajine ďalšie ruské základne. Dodal tiež, že Minsk zostáva verným spojencom Moskvy a že v prípade vojny so Západom bude Bielorusko na strane Ruska.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Sergej Šojgu