Moskva potvrdila kontakty so Slobodnou sýrskou armádou

Moskva, vnímaná ako hlavný spojenec režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, potvrdila kontakty sa Slobodnú sýrsku armádou (FSA), bojujúcu proti Asadovi. Práve proti týmto bojovníkom vraj bola zameraná väčšina ruských náletov v Sýrii.

26.10.2015 23:05
debata (54)

„Celý čas sú tu. Sú to ale rôzni ľudia. Niekto prichádza, niekto odchádza, všetci však hovoria, že sú predstavitelia Slobodnej sýrskej armády,“ uviedol námestník ministra zahraničia Michail Bogdanov v odpovedi na otázku, kedy možno v Moskve čakať zástupca tohto zoskupenia.

Minulý týždeň šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko je pripravené v Sýrii podporiť vzdušnými údermi aj protirežimnú Slobodnú sýrsku armádu a chce spolupracovať s ďalšími opozičnými skupinami, ktoré sa presvedčivo postavia proti terorizmu.

Lavrov zároveň zdôraznil potrebu konania parlamentných a prezidentských volieb ako súčasti politického riešenia sýrskej krízy.

Zástupcovia sýrskej opozície však vyhlásili, že Moskva by mala predovšetkým zastaviť bombardovanie pozícií bojovníkov proti sýrskemu režimu. „Bombardujú pozície Slobodnej sýrskej armády a pritom s nami chcú spolupracovať? Ruskému stanovisku nerozumieme,“ povedal agentúre AFP povstalecký veliteľ Ahmad Saúd. Podľa Samira Nasara, reprezentanta koalície opozičných síl, je 80 percent ruských útokov zameraných práve na pozície Slobodnej sýrskej armády.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Asad