Ukrajinskú exministerku Lukašovú nezatkli, ale vypočúvali ako svedka

Ukrajinská prokuratúra pokračuje vo výrobe senzácií, ktoré obratom preberajú niektoré médiá vo svete. Najnovšie, podľa agentúry AP, ukrajinská bezpečnostná služba zatkla exministerku spravodlivosti Olenu Lukašovú v súvislosti s vyšetrovaním krviprelievania na kyjevskom námestí Nezávislosti (Majdane) v roku 2014 počas štátneho prevratu.

05.11.2015 17:27 , aktualizované: 06.11.2015 12:01
debata (99)
Bývalá ministerka spravodlivosti Ukrajiny Olena... Foto: SITA/AP, Volodymyr Donsov
Ukrajina, Olena Lukašová Bývalá ministerka spravodlivosti Ukrajiny Olena Lukašová.
Ukázalo sa však, že ide o ďalšiu zaručene nezaručenú informáciu, ktorá mala pomôcť prokuratúre ukázať nejaký výsledok v jej neúspešnej snahe odhaliť skutočné pozadie tragédie. Počas nej vlani vo februári zahynulo pri streľbe z okolitých striech okolo sto demonštrantov a policajtov.

„Do môjho bytu prišli pracovníci kontrarozviedky a požiadali ma aby som išla s nimi na prokuratúru a poskytla svedeckú výpoveď. Som stále na prokuratúre, kde som prišla dobrovoľne. Za jeden a pol roka som sa nikdy neskrývala a ani som neopustila územie Ukrajiny. Pracujem ako advokátka so svojimi klientmi,“ povedala exministerka v telefonickom rozhovore vo štvrtok večer v televízii 112 Ukraina.

Informáciu prokuratúry o jej zatknutí charakterizovala ako lož, ktorá má skryť jej doterajšie neúspechy. Ako povedala, z rovnakého súdka je i nedávna streľba do okien pracovne generálneho prokurátora, ktorému vraj život zachránilo nepriestrelné sklo.

„Myslím si, že spomínaná informácia, ako aj nedávne zatknutie Gennadija Korbana (blízky spolupracovník oligarchu Igora Kolomojského – pozn. red.) má politické pozadie. Vyplýva z najnovších pravidiel v činnosti orgánov činných v trestnom konaní,“ upozornila Lukašová. Podľa mnohých ide o pravidlá, ktoré sú reakciou časti vládnej koalície predovšetkým Bloku Petra Porošenka na neúspech v nedávnych komunálnych voľbách.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Majdan