Schäuble: Utečenecká kríza je ako lavína

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble varuje pred ďalšou eskaláciou utečeneckej krízy, prúd utečencov do Európy je podľa neho ako lavína. Ak chce únia situáciu vyriešiť, môže to podľa neho urobiť len spoločne.

12.11.2015 16:17
Minister financií Wolfgang Schäuble Foto: ,
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.
debata (24)

Opozícia slová ministra kritizuje, nemecké ministerstvo vnútra medzitým podľa televízie n-tv priznalo, že nepozná počet utečencov, ktorí sú v nemeckých registračných centrách.

„Imigrácia je stretnutie našej spoločnosti s globalizáciou,“ uviedol Schäuble. Situáciu podľa neho musí EÚ riešiť spoločne. „Inak to pre nás všetkých môže zle dopadnúť. Nemecko samo o sebe nevyrieši problém, a to ani kontrolami na svojich hraniciach,“ povedal minister.

Podľa neho hrozí eskalácia utečeneckej krízy, ktorá môže EÚ zasiahnuť ako lavína. „Lavíny sa uvoľňujú, keď nepozorný lyžiar vyjde na kopec a pohne len kúskom snehu. A my nevieme, či už lavína dorazila do údolia alebo je ešte len v hornej tretine kopca,“ povedal Schäuble.

Výroky konzervatívneho ministra odsúdili zástupcovia koaličnej sociálnej demokracie (SPD). „Ľudia v núdzi nie sú prírodná pohroma. Solidaritu a kresťanskú lásku k blížnemu rozhodne neposilníme dramatickými, katastrofickými prirovnaniami,“ uviedol minister spravodlivosti za SPD Heiko Maas. „Nikto by nemal zamlčovať alebo zahovárať ťažkosti, ktorým čelíme, ale tak by nikto nemal svojimi slovami prilievať olej do ohňa,“ doplnil.

Schäubleho slová kritizuje aj organizácia na pomoc utečencom Pre Asyl. „Podobné výroky popisujú ľudí, ktorí potrebujú pomoc, ako hrozbu. To je voda na mlyn pravicovým populistom,“ povedal šéf organizácie Günter Burkhardt.

Ministerstvo vnútra medzitým priznalo, že nemá informácie o počte utečencov v registračných centrách a nevie ani, koľko utečencov bolo z týchto centier rozdelených medzi jednotlivé obce. Vyjadrenie ministerstva vyvolalo ostrú kritiku opozície. „Ako sa môže robiť zodpovedajúca utečenecká politika, keď sa nedarí získať ani štatistické údaje?“ reagovala poslankyňa za Zelených Renate Künastová.

Predseda Zelených Cem Özdemir vyhlásil, že kancelárka Angela Merkelová stratila kontrolu ako nad dianím v utečeneckej kríze, tak nad dianím vo vlastnej konzervatívnej únii CDU / CSU. Znovu kritizoval rozhodnutie ministra vnútra za CDU Thomasa de Maizièreho vrátiť sa k dublinskému systému a začať posielať sýrskych utečencov do tých krajín, kde po prvýkrát vstúpili na územie EÚ.

Postup de Maizièreho, ktorý o návrate k dublinskému systému neinformoval vopred svojich vládnych kolegov, kritizujú nemecké médiá. „Vyzerá to, ako by minister nechcel hovoriť o tom, čo robí, a to ani s Merkelovou. Vyvoláva to dojem, že na kancelárstve úplne stratili kontrolu. Prinajmenšom nad Thomasom de Maizièrom,“ napísal berlínsky denník Tagesspiegel.

Merkelová, ktorá je na Malte na summite únijných a afrických krajín práve k migračnej kríze, sa k situácii zatiaľ oficiálne nevyjadrila.

Ďalšie denníky upozorňujú, že vrátenie utečencov do krajín, kde vstúpili do EÚ, bude veľmi komplikované. „V praxi takýto postup doteraz fungoval len zriedka,“ napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Vrátenie utečencov zlyhalo dokonca aj v tých prípadoch, keď boli členské štáty pripravené ich prijať,“ uviedol denník.

Najčítanejší nemecký denník Bild pripomína ďalší problém: „Sýrčania do Nemecka až doteraz prichádzali takmer výhradne po takzvanej balkánskej ceste. Do Európskej únie vstupovali v Grécku, voči ktorému sa dublinská dohoda vôbec neuplatňovala.“ Grécko je síce dublinskou dohodou formálne viazané, Nemecko tam už niekoľko rokov utečencov nevracia, pretože Atény kvôli dlhovej kríze nemajú prostriedky na to, aby sa o utečencov mohli postarať.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Wolfgang Schäuble #utečenecká kríza