Krajiny EÚ sa zhodli na pravidlách registra pasažierov lietadiel

Členské krajiny EÚ sa dohodli na podobe pravidiel budúceho európskeho registra pasažierov leteckých spojov. Na okraj rokovania ministrov vnútra to oznámil Etienne Schneider, zástupca Luxemburska, ktoré teraz únii predsedá. Podľa dohody sa pravidlá budú týkať tiež vnútroúnijných a charterových letov.

04.12.2015 15:50
debata (9)

„Rád by som potvrdil, a nie bez istej hrdosti, že sme po rokoch diskusií boli konečne schopní nájsť zhodu,“ vyhlásil. Europarlament, ktorého zodpovedný výbor už s pravidlami súhlasil, by tak ako celok mohol vec definitívne schváliť na svojej plenárnej schôdzi v polovici mesiaca.

Dohoda o registri, niekedy označovanom anglickou skratkou PNR (Passenger Name Record), vznikala od roku 2011. Problémy však mala najprv v europarlamente, predovšetkým s ohľadom na otázky ochrany súkromia.

Členské krajiny sa teraz zhodli, že mená a niektoré ďalšie údaje o pasažieroch aerolínií budú pre políciu dostupné po dobu pol roka. Dáta s týmito údajmi potom budú uchovávané ešte ďalšieho 4,5 roka, avšak v zašifrovanej podobe. Nesmú byť využívané k ničomu inému, než je vyšetrovanie a stíhanie terorizmu a tých najzávažnejších trestných činov.

Krajiny môžu do rámca PNR zapojiť vnútroúnijné a charterové lety dobrovoľne. Podľa Schneidera už dalo všetkých 28 štátov únie najavo, že tak plánujú urobiť.

Po rokoch diskusií sa vec tento rok dostala do popredia v súvislosti so snahami posilniť možnosti členských krajín v boji s terorizmom s tým, že konečná dohoda by mala byť do konca tohto roka. Aj v súvislosti s nedávnymi útokmi v Paríži sa ukázalo, ako ľahko môžu teroristi s európskymi pasmi využívať leteckú dopravu.

„Myslím, že každý chápe, že nemožno strácať čas. Dohoda pomôže zlepšiť bezpečnosť občanov EÚ a súčasne rešpektuje ich práva,“ komentoval rozhodnutie únijných krajín eurokomisár pre vnútro Dmitris Avramopulos.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #schengen #letecká doprava