Fínsko uzavrelo najsevernejšie prechody s Ruskom pre cyklistov

Fínska pohraničná stráž zakázala na dvoch najsevernejších hraničných priechodoch s Ruskom prekračovať hranicu na bicykli. Dôvodom je podľa úradov v terajších zimných podmienkach bezpečnosť účastníkov cestnej premávky, uvádzajú fínske médiá. Bicykle k prejazdu využívali vysídlenci, pretože Rusi nepúšťajú cez hranice peších.

27.12.2015 09:06
debata (50)

Po novom je možné prejsť cez najsevernejšie hraničné prechody Raja-Jooseppi a Salla iba vozidlom. Fínska televízia YLE uviedla, že od stredy do piatka neprekročil rusko-fínsku hranicu v Laponsku žiadny utečenec. V sobotu potom prišlo z Ruska autom s jedným Rusom päť ľudí, ktorí požiadali o azyl. Spomínaný Rus teraz čelí podozreniu z organizovania nelegálnej cezhraničnej prepravy utečencov, uviedla agentúra TASS.

Takzvaná severná migračná trasa vedúca cez Rusko do Nórska či Fínska sa javí ľuďom utekajúcim pred vojnou a chudobou bezpečnejšou a lacnejšou alternatívou nebezpečnej plavby cez Stredozemné more. Migranti sa navyše v Rusku vďaka turistickým či študentským vízam zdržiavajú legálne, čo im cestu k hraniciam uľahčuje.

Tento rok už vo Fínsku požiadalo o azyl asi 30-tisíc ľudí, celkom ich vláda očakáva až 35-tisíc. To je takmer desaťnásobok oproti vlaňajšku, kedy sa ochrany v tejto krajine dožadovala 3 650 ľudí.

Fínsko už avizovalo, že odmietne všetkých, ktorí do krajiny neprichádzajú kvôli vojne či prenasledovaniu vo svojej vlasti, ale v túžbe zaistiť si vyššiu životnú úroveň. Týkať sa to podľa vládnych odhadov bude asi dvoch tretín žiadateľov.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #utečenci #Fínsko