Renzi pohrozil rezignáciou, ak voliči odmietnu reformu ústavy

Taliansky premiér Matteo Renzi naznačil, že sa vzdá funkcie, ak voliči v referende, ktoré by sa malo uskutočniť v druhej polovici roku 2016, odmietnu reformu ústavy presadzovanú jeho vládou.

29.12.2015 17:17
Matteo Renzi Foto: ,
Taliansky premiér Matteo Renzi.
debata (2)

Reformný balíček, ktorému ešte chýba konečná ratifikácia parlamentom, posilňuje ústredné výkonné právomoci na úkor legislatívy a miestnej správy v nádeji na zoštíhlenie štátnej správy.

Ak prehrám v referende, budem to považovať za zlyhanie mojich politických skúseností," povedal Renzi na tradičnej koncoročnej tlačovej konferencii. Štyridsaťročný politik uviedol, že za rozumné by považoval, aby sa referendum konalo „niekedy v polovici októbra“.

Renzi a jeho spojenci argumentujú, že reforma ústavy spoločne s novým volebným zákonom zefektívni prijímanie rozhodnutí v Taliansku, podporí hospodársky rast a ukončí notorickú politickú nestabilitu.

Kritici tvrdia, že výkonná moc dostane priveľa právomocí, oslabí sa tým demokratická kontrola a rovnováha zaručená povojnovou ústavou Talianska, navrhnutou po páde fašistického režimu v krajine.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Matteo Renzi