Prevádzačstvo v Turecku prekvitá, zapojili sa doň aj priekupníci drog

Turecký prevádzač Dursun nikdy nemal toľko klientov ako teraz. Vozí utečencov do Európy viac ako desať rokov a zabrániť mu v tom nemôže nikto okrem armády, hovorí.

17.02.2016 17:30
grécko, utečenci Foto: ,
Utečenci priplávali. Reakcia utečencov, ktorí sa priplavili z tureckého pobrežia na grécky ostrov Lesbos.
debata (36)

Európska únia, kam vlani prišiel hlavne cez Turecko viac ako milión utečencov, od Ankary očakáva, že príliv zastaví. Avšak ustrážiť turecké pobrežie nie je v silách bezpečnostných zložiek, a to ani s pomocou západných spojencov, píše agentúra Reuters.

NATO minulý týždeň vyslalo do Egejského mora svoje lode, aby pomohli Turecku a Grécku rozbiť pašerácku sieť. „Turecko by muselo poslať vojakov na všetky pláže, tisíce vojakov,“ hovorí statný tridsaťročný Dursun, ktorý má za sebou tri krátke pobyty v gréckom väzení za prepravu utečencov. EÚ prisľúbila Turecku tri miliardy eur za to, že príliv utečencov spomalí. Turecko už znásobilo hliadky na 2 600 kilometrov dlhom pobreží Egejského mora, vyslalo tam pobrežnú stráž a policajtov, zvýšilo tresty pre dolapených prevádzačov, najmä, ak sa ľudia z ich lodí utopia.

Egejské more však nie je jediná starosť tureckej armády, bojuje aj s Kurdmi na juhovýchode krajiny a zamestnáva ju aj hranica so Sýriou.

Ustrážiť celé pobrežie je ťažké

Namik Kemal Nazli, ktorý stojí na čele správy okresu Ayvalik, považuje za najväčší problém to, že väčšina pobrežia je málo dostupná a riedko osídlená, takže pašeráci tam nájdu ľahko úkryt. „Využívajú to, že ustrážiť celé pobrežie je ťažké,“ povedal. Tomu západní diplomati rozumejú, avšak Ankara by podľa nich mala robiť viac pri prenasledovaní pašeráckych gangov. Mala by tiež účinnejšie odradiť utečencov, z ktorých mnohí boli pri pokuse dostať sa do Grécka zachytení opakovane. Po dolapení im väčšinou odoberú odtlačky prstov a mnohých potom prepustia, takže sú znovu voľní a pokúšajú sa opäť dostať na územie členskej krajiny EÚ.

Turecko však žiada ďalšiu pomoc, minister pre EÚ Volkan Bozkir povedal, že riešenie utečeneckej krízy nie je práca len pre Turecko. Prúd utečencov medzitým rastie, za prvých šesť týždňov tohto roka ich do Európy prišlo 80-tisíc a väčšina z nich opäť cez Turecko do Grécka. Štyristo ľudí na ceste zomrelo. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov tvrdí, že denne sa na riskantnú cestu vydáva 2 000 ľudí. V zime sa pašeráckym mafiám platí menej, ale o to väčšie je nebezpečenstvo. Pašeráci sa snažia vyhnúť sa polícii a volia nebezpečné trasy.

Prevádzačstvo je zaujímavé aj pre priekupníkov drog

Keď Dursun so svojím „remeslom“ začínal, obracali sa na neho len hŕstky Eritrejčanov a Somálčanov, konkurencia bola malá. Teraz je nádvorie pri mešite v izmirskej štvrti Basmane, kde má Dursun svoje „sídlo“, plné Sýrčanov usilujúcich o výhodný obchod s pašerákmi, hoci policajná stanica je blízko.

Aj keď sú policajti bdelejší, nezmôžu nič, kým prevádzača nepristihnú na pláži so skupinou utečencov, hovorí Dursun. Prevádzačstvo je teraz vyhľadávaná práca a dalo sa na ňu aj mnoho niekdajších priekupníkov drog.

Dursun pochádza z čiernomorského pobrežia Turecka a sám už do člnov nesadá, hoci je to stále veľmi lukratívne. Namiesto toho zváža utečencov na pláže v spolupráci s „kolegami“. Táto spolupráca zahŕňa hliadky a organizovanie utečencov do skupín. Dursun dobre vie o tom, že tresty sú teraz prísnejšie. Dvoch usvedčených vodcov gangov nedávno odsúdili na 15 a 20 rokov väzenia.

Hotel v Çeşme, vzdialenom asi hodinu jazdy od Izmiru, je za zlého počasia plný utečencov čakajúcich na príležitosť vyplávať do Európy. Jeden z manažérov hotela hovorí, že aj keď NATO „more uzavrie“, aby pašerákov zastavilo, utečencov to od ich túžby vydať sa do Európy neodradí. „Budú samozrejme hľadať iný spôsob,“ povedal.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci #pobrežie #prevádzač #pobrežná stráž #Egejské more