Útok islamistov na hotel v Mogadiše si vyžiadal 20 mŕtvych

Najmenej 20 mŕtvych si v piatok večer vyžiadal útok radikálov z islamského hnutia Šabáb na hotel v somálskej metropole Mogadišo. Podľa agentúry AFP o tom informovala tamojšia polícia. Samovražedný útočník narazil do brány hotela automobilom naplneným výbušninou. Bojovníci islamistických milícií potom prenikli do hotela Somali Youth League, ktorý je známy aj pod skratkou SYL.

26.02.2016 20:27 , aktualizované: 22:23
debata

„Mudžahedíni útočili na hotel SYL v blízkosti prezidentského paláca. Útok sa začal samovražedným atentátom a nasledovala prestrelka,“ uviedla skupina vo vyhlásení na svojom účte na Instagrame.

Policajný hovorca Ibrahim Mohamed neskôr spresnil, že explózie boli dve. „Jedna sa odohrala pri (verejnej záhrade) Peace Gardens a druhá pri hoteli SYL. Videl som dvanásť zabitých civilistov, ale ich počet môže ešte narásť,“ povedal hovorca.

Podľa miestnych obyvateľov sa nad mestom vznášal veľký oblak dymu. Policajný hovorca uviedol, že nálož zasiahla bránu parku za hotelom, z ktorého väčšina ľudí unikla iným východom. Prestrelka sa odohrala medzi útočníkmi a ostrahou hotela, ktorý často navštevujú vládni činitelia a manažéri.

Organizácia Šabáb v Mogadiše často vykonáva podobné útoky v piatok, keď veľa ľudí navštevuje hotely a reštaurácie. Vlani vo februári si podobný útok na mogadišský Central Hotel vyžiadal viac ako 20 mŕtvych. V januári 2015 sa stal terčom samovražedného atentátu práve hotel SYL. Zahynulo vtedy päť ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #islamisti #Mogadišo