Bývalých manažérov firmy obvinili kvôli havárii vo Fukušime

Troch bývalých vysokých predstaviteľov japonskej elektrárenskej firmy TEPCO v pondelok oficiálne obvinenili z nedbanlivosti v súvislosti s nešťastím v jadrovej elektrárni Fukušima, ktorú spoločnosť prevádzkovala.

29.02.2016 10:26
Fukušima Foto: ,
Satelitný pohľad na poškodenú jadrovú elektráreň vo Fukušime.
debata (10)

Zemetrasenie a prívalová vlna cunami v marci 2011 spôsobili haváriu v elektrárni, odkiaľ unikla do okolia radiácia. Obvinená trojica bude prvá, kto pôjde kvôli katastrofe vo Fukušime pred súd, napísal spravodajský server BBC News.

Medzi obvinenými je Cunehisa Kacumata (75), ktorý bol v čase nešťastia predsedom firmy TEPCO, a dvaja vtedajší podpredsedovia Sakae Muto (65) a Ičiró Takekuro (69).

Osobitný výbor občanov už vlani rozhodol, že spomenutých troch činiteľov musia postaviť pred súd. Podľa tejto inštitúcie trojica neprijala dostatočné bezpečnostné opatrenia napriek varovaniam, že elektráreň Fukušima môže ohroziť cunami.

Bývalí manažéri neboli vzatí do väzby a plánujú obvinenia odmietnuť s tým, že nemohli predpokladať rozsah cunami, uviedla japonská televízia NHK.

Zemetrasenie a cunami pripravili 11. marca 2011 v Japonsku o život takmer 19 000 ľudí a spôsobili najväčšie nukleárne nešťastie vo svete od havárie v ukrajinskom Černobyle v roku 1986.

Prírodná katastrofa vyradila vo Fukušime z prevádzky chladiace systémy elektrárne, jadrá troch reaktorov sa roztavili a do vzduchu, pôdy a do mora sa uvoľnili rádioaktívne častice. Únik radiácie vo Fukušime si vyžiadal evakuáciu asi 160 000 osôb.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Fukušima