Brusel: Prokuratúra potvrdila zatknutie troch podozrivých i smrť Laachraouiho

Belgická prokuratúra v piatok oznámila, že pri protiteroristických raziách v Bruseli v priebehu dňa zadržali troch podozrivých. Zásahy podľa nej súviseli s plánovaním nového útoku vo Francúzsku, ktoré vo štvrtok zmarili tamojšie orgány, informovali agentúry Reuters a AP.

25.03.2016 09:41 , aktualizované: 18:26
brusel, razia, pyrotechnici, Foto: ,
Polícia oblasť úplne uzavrela a odklonila odtiaľ automobilovú aj verejnú dopravu. Na mieste sú aj armádni pyrotechnici.
debata (17)

Federálna prokuratúra v oznámení uviedla, že tri osoby zadržali na troch rôznych predmestiach belgickej metropoly – Schaerbeek, Forest a Saint-Gilles. Zatknutými sú Tawfik A., Salah A. a zatiaľ nemenovaný muž, ktorého zadržali pri poslednej popoludňajšej razii v Schaerbeeku. Ten utrpel rovnako ako Tawfik A. zranenia nohy.

V ďalšom oznámení prokuratúra informovala, že prepustila troch zo šiestich ľudí zadržaných vo štvrtok. Vo väzbe naďalej ostávajú Faycal C., Abou A. a tretia nemenovaná osoba.

Oznámenie dodáva, že na základe DNA testov bol jedným z dvoch samovražedných atentátnikov, ktorí sa v utorok odpálili na bruselskom letisku, Najim Laachraoui. Prokuratúra tým potvrdila príslušné správy belgických médií z predošlých dní.

Laachraoui, 24-ročný belgický občan, sa na medializovanom zábere z bezpečnostnej kamery z letiska, zachytávajúcom troch mužov spájaných s útokmi v Bruseli, nachádza naľavo. Bol považovaný za komplica Salaha Abdeslama, ktorého zadržali minulý piatok v Bruseli v súvislosti s teroristickými útokmi z Paríža z novembra 2015.

Laachraouiho DNA našli na dvoch vestách samovražedných útočníkov z francúzskej metropoly, ako aj v dome a v byte v Belgicku, ktoré využívali útočníci z Paríža.

Falošný poplach spôsobil evakuáciu stanice metra v Bruseli

Falošný poplach vyvolal v piatok evakuáciu stanice bruselského metra Arts-loi. S odvolaním sa na dopravný podnik o tom informoval denník La Derniere Heure (DH). Stanica Arts-loi susedí so stanicou Maalbeek, kde v utorok došlo k atentátu, ktorý si vyžiadal dvadsať obetí.

Stanica Arts-loi sa nachádza na okraji takzvanej európskej štvrti, v ktorej sídli okrem iného Európska komisia, Európsky parlament či Európska rada. Neďaleko je aj belgický kráľovský palác.

Poplach vyvolal muž, ktorý odmietol poslúchnuť výzvu členov bezpečnostných zložiek, aby si všetci cestujúci rozopli bundu, uviedol DH. Či polícia muža zadržala, nie je jasné.

Podľa spravodajského serveru Politico bola prevádzka v stanici metra Arts-loi už obnovená.

Zverejnili meno ďalšieho podozrivého z útokov v Bruseli a Paríži

Belgická tlač v piatok zverejnila fotografiu ďalšieho muža podozrivého zo spoluúčasti na atentátoch v Bruseli z 22. marca a teroristických útokoch v Paríži z vlaňajšieho 13. novembra.

Podľa belgického denníka La Dernieure Heure (DH) hľadaným mužom je 28-ročný Sýrčan Naim Al Hamed. Polícia upozorňuje, že je „veľmi nebezpečný a ozbrojený“. Oznámenie sa nezmieňuje o role, ktorú prípadne zohrával pri atentátoch.

Denník DH dodal, že západoeurópske orgány na boj s terorizmom vydali po atentátoch v Bruseli zoznam hlavných podozrivých, ktorí by mohli byť zapletení do útokov v Bruseli a Paríži a sú na úteku.

Figuruje medzi nimi Mohamed Abrini, priateľ pred týždňom zadržaného Salaha Abdeslama, jediného žijúceho podozrivého zo spáchania atentátov v Paríži z 13. novembra 2015. Na zozname je aj Khalid Bakraoui, ktorý v utorok zaútočil v bruselskom metre, ako aj Najim Laachraoui.

Laachraoui bol zrejme jedným z dvojice páchateľov utorkového samovražedného atentátu na bruselskom letisku Zaventem. DH upozorňuje, že jeho smrť ešte nie je oficiálne potvrdená, aj keď testy DNA izolovanej z fragmentov pozostatkov nájdených na letisku potvrdili zhodu so vzorkami odobratými jednému z Laachraouiho príbuzných. Vyšetrovatelia nariadili ešte dodatočné testy DNA.

Kerry sa v Bruseli zaviazal, že Washington pomôže Bruselu pri vyšetrovaní útokov

Belgický premiér Michel v prejave po rokovaní s Kerrym uviedol, že vláda a parlament prerokujú predĺženie mandátu vojnových lietadiel F-16, ktoré sú nasadené v rámci koaličnej operácie proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v krajinách Blízkeho východu.

Kerry sa v Bruseli zaviazal, že Washington pomôže Bruselu pri vyšetrovaní týchto teroristických útokov a prisahal „zničenie“ skupiny IS, ktorá za ne prevzala zodpovednosť. „Pri ničení Daíšu budeme úspešní,“ uviedol Kerry použijúc iné označenie pre IS. Teritórium ovládané týmito islamistami sa podľa neho zmenšuje a jeho vodcovia sú „zdecimovaní“.

Počas piatich hodín, ktoré Kerry strávi dnes v Bruseli, je naplánované stretnutie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, belgickým premiérom Charlesom Michelom, ministrom zahraničných vecí Didierom Reyndersom, ako aj kráľom Filipom.

Šéf americkej diplomacie si počas pobytu v Bruseli uctí i pamiatku obetí utorkových teroristických útokov, keď položí veniec kvetov na improvizovanom pamätnom mieste na letisku Zaventem.

Belgická polícia medzitým pokračuje vo vyšetrovaní atentátov na letisku Zaventem a na stanici metra Maalbeek. Jasná zatiaľ nie je identita jedného z troch podozrivých z letiska, ktorý sa na rozdiel od dvoch zvyšných neodpálil a z miesta činu ušiel. Naďalej policajti zisťujú aj to, čo sa stalo s mužom, ktorý do metra sprevádzal atentátnika Khalida El Bakraouiho.

Od štvrtkového večera platí v Belgicku namiesto štvrtého opäť tretí, teda druhý najvyšší stupeň bezpečnostných opatrení. Vedúci krízového štábu to zdôvodnil tým, že hrozba teroristického útoku už nie je bezprostredná.

Mimo prevádzky bude aj v piatok letisko Zaventem. Pre osobnú dopravu by sa mohlo otvoriť najskôr v pondelok.

Indická letuška, ktorej fotografia z... Foto: SITA/AP, Ketevan Kardava,
brusel, výbuch, letisko, zaventem, belgicko, Indická letuška, ktorej fotografia z bruselského letiska po utorkových atentátoch obletela svet, sa zotavuje v nemocnici pri Bruseli.

Letuška z fotky po atentátoch v Bruseli sa zotavuje v nemocnici

Indická letuška, ktorej fotografia z bruselského letiska po utorkových atentátoch obletela svet, sa zotavuje v nemocnici pri Bruseli a jej stav je stabilizovaný. Oznámila to letecká spoločnosť Jet Airways, pre ktorú Nidhi Čáphékarová pracuje skoro dvadsať rokov.

Štyridsaťročná matka dvoch detí utrpela pri atentátoch na letisku Zaventem popáleniny a zlomeninu nohy. Krátko po explóziách ju sediacu na sedačke v roztrhanom žltom saku, zakrvavenú a pokrytú prachom zachytila ​​gruzínska žurnalistka Ketevan Kardavaová.

„Neplakala, nekričala. Len sa šokovaná pozerala okolo seba,“ opísala stav letušky po explóziách autorka fotografie. Snímka, na ktorom je Čáphékarová s ďalšou ženou, ktorá zviera krvavou rukou mobilný telefón a snaží sa kamsi zúfalo dovolať, zdieľali na komunikačných sieťach milióny ľudí.

Indická spoločnosť Jet Airways v piatok oznámila, že letuška Čáphékarová je v stabilizovanom stave a pod sedatívami kvôli šoku, ktorý utrpela. Do nemocnice za ňou z Bombaja dorazil manžel.

Obete po útokoch v Bruseli potvrdili Spojené štáty, Británia a Čína

Najmenej dvaja občania Spojených štátov zahynuli pri utorňajších teroristických útokoch v belgickej metropole Brusel. V čase návštevy amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho v metropole Európskej únie to potvrdili oficiálne zdroje, informovala agentúra AP.

Kerry po rokovaní s belgickým premiérom Charlesom Michelom vyjadril vo svojom prejave sústrasť Belgicku a obetiam tragédie. „Spojené štáty sa modlia a smútia s vami za milovanými a tými, ktorých nám kruto vzali vrátane Američanov, ako aj za mnoho zranených pri týchto ohavných útokoch.“

Kerry presný počet amerických obetí neuviedol. Nemenovaný zdroj však pre agentúra AP potvrdil, že o úmrtí pri bombových útokoch informovali dve americké rodiny. Ďalšie obete dnes potvrdili aj čínske veľvyslanectvo v Belgicku a britské oficiálne miesta.

Pri bombovom útoku v metre zahynul britský občan David Dixon, počítačový programátor žijúci v Bruseli. Dixonova rodina požiadala verejnosť o rešpektovanie súkromia. Ďalších sedem Britov utrpelo pri útokoch zranenia.

Čínske veľvyslanectvo informovalo o jednej obeti. Muža nateraz identifikovali oba podľa priezviska – Teng, bez uvedenia ďalších detailov. Holandské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že medzi obeťami sú aj traja občania Holandska.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Brusel #john kerry #útoky v Bruseli