Únosca egyptského lietadla je nestabilný jedinec, vo väzbe bude 8 dní

Cyperský súd nariadil osemdňovú väzbu pre Egypťana, ktorý sa priznal k útorkovému únosu lietadla z linky Alexandria - Káhira na Cyprus. Pohrozil posádke, že spácha samovražedný atentát. Podľa doterajšieho vyšetrovania únoscu k činu viedli zrejme rodinné problémy.

30.03.2016 14:10
Sajf Addín Mustafa Foto: ,
Únosca Sajf Addín Mustafa je podľa úradov psychicky narušený jedinec. Cyperský súd mu nariadil osemdňovú väzbu.
debata

Prokurátor oznámil, že muž, ktorého už v utorok úrady identifikovali ako Sajfu Addína Mustafu (59), čelí obvineniu z únosu, nelegálneho držania výbušnín a hrozby z použitia násilia.

Únos sa skončil bez obetí a zranení, muž sa po niekoľkohodinovom vyjednávaní vzdal. Úrady vylúčili teroristický motív. Špekuluje sa však o tom, že Mustafu k činu viedli rodinné problémy. Vyplýva to zo správy cyperskej vysielacej spoločnosti CYBC.

Prokurátor to potvrdil, keď vyhlásil, že Egypťan pri výsluchu povedal: „Čo má človek robiť, keď nevidel svoju ženu a deti 24 rokov a egyptská vláda mu to nedovolí?“

V utorok sa objavili správy, že Mustafa pri vyjednávaní žiadal o kontakt s bývalou ženou, ale vznášal aj iné požiadavky.

Kriminálnik, čudák a psychicky nestabilný jedinec

„Jeho cyperská žena po hádke medzi nimi vzala deti a odviezla ich späť domov na Cyprus. Asi to urobil, aby ich získal späť,“ citoval egyptský denník Al-Ahram jednu z Mustafových susediek.

V dome, v robotníckej štvrtí Káhiry, vraj robil problémy, raz sa vydával za niekoho iného a polícia ho chcela zatknúť.

„Moc nehovoril,“ povedal ďalší z Mustafových susedov, podľa ktorého únoscova rodina čelila psychickým problémom vo viacerých prípadoch. Cyperské úrady únoscu lietadla typu Airbus A320 s 56 pasažiermi na palube označili za „psychicky nestabilného“ jedinca.

Únosca egyptského civilného lietadla má záznam v registri trestov za falšovateľskú činnosť a v minulosti ho podozrievali aj z množstva prípadov sprenevery, krádeže a prechovávania narkotík. Vyhlásil to egyptský rezort vnútra, ktorý citovala agentúra DPA.

Mustafa a jeho príručná batožina prešli na letisku Burg al-Arab v Alexandrii, odkiaľ mal let č. 181 spoločnosti EgyptAir smerovať do metropoly Káhira, dôslednou bezpečnostnou kontrolou. Mustafá však neskôr z povolených osobných predmetov – káblov a krytov na mobilné telefóny – zostavil falošný samovražedný pás, spresnilo egyptské ministerstvo.

Mustafa sa dostal do lietadla s pásom, z ktorého vyčnievali drôty a ktorý vydával za samovražedný nástroj, ktorým vyhodí lietadlo do vzduchu. Ukázalo sa, že žiadne výbušniny pri sebe nemal.

V utorok sa na sociálnych sieťach objavila fotografia, na ktorej ho zachytili s rozopnutou bundou, pod ktorou je jeho „zariadenie“ vidieť. Stojí vo vnútri lietadla a vedľa neho sa do objektívu smeje mladší muž.

Fotografia vyvolala pozornosť práve kvôli tomuto mužovi, ktorý sa tvári nepatrične v situácii možného ohrozenia. Podľa britskej tlače je to dvadsaťšesťročný zdravotník Ben Innes z Aberdeenu.

Bol jednou zo siedmich osôb, ktoré Mustafa držal na palube až do poslednej chvíle. Britskej tlači povedal, že sa nechal vyfotografovať s únoscom, aby sa „zblízka“ mohol pozrieť na samovražedný výbušný pás.

Fotografiu okamžite odoslal priateľom. „Povedal som si, že ak je jeho bomba skutočná, potom rovnako nemám čo stratiť,“ citoval ho denník The Sun.

„Netuším, prečo tú fotografiu urobil, ale myslím si, že sa sám ponúkol, pretože nemá strach a ničomu sa nevyhýba,“ povedal Innesov spolubývajúci Chris Tundogan.

"Neviem, prečo som to urobil. Bolo to neopatrné, ale snažil som sa uchovať si dobrú náladu vo chvíli nepriazne osudu. Vzal som si jedného z členov posádky, aby mi tlmočil, a požiadal som (únoscu), či by som sa nemohol vyfotografovať. Kývol, že áno, tak som sa vedľa neho postavil a usmial sa do kamery a letuška nás odfotila, "opísal Innes situáciu.

Policajti jeho správanie považujú za riskantné, príbuzní ho ocenili a priatelia povedali, že to presne zodpovedá Innesovej povahe. Hoci na sociálnych sieťach sa o fotografii hovorí ako o „selfie“, Innesova matka Pauline povedala, že je zrejmé, že jej syn spúšť nestlačili. „Je jasne vidieť, že Ben nefotil,“ povedala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Cyprus #únos lietadla #exmanželka