Podľa nemeckej tlače sa Abdeslam zaujímal o jadrové zariadenia

Belgický islamista Salah Abdeslam, ktorý sa vlani podieľal na teroristických útokoch v Paríži, sa zaujímal aj o stredisko jadrového výskumu v západonemeckom Jülichu. S odvolaním sa na informácie tajných služieb to vo štvrtok uviedli denníky nemeckej mediálnej skupiny RND.

14.04.2016 09:24
debata (5)

Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), ktorý v Nemecku plní funkciu civilnej kontrarozviedky, zaradil jadrové zariadenia medzi objekty, ktoré by sa mohli stať cieľom teroristov.

Šéf BfV Hans-Georg Maassen podľa RND na uzavretom rokovaní s poslancami vo výbore na kontrolu tajných služieb uviedol, že sa v Abdeslamovom bruselskom byte našli články o zariadení v Jülichu a jeho fotografie. Taktiež objavili rešerše o šéfovi jadrového výskumného centra Wolfgangovi Marquardtovi.

BfV už dlhodobo označuje nemecké jadrové zariadenia za možný cieľ teroristov, objekty sú preto dôsledne chránené. Podľa ministerstva životného prostredia sú všetky jadrové prevádzky v krajine zabezpečené proti akémukoľvek zásahu tretej strany, medzi ktoré sa počíta aj teroristický atentát.

Podľa ekologických organizácií je však riziko úniku rádioaktivity pri možnom atentáte aj tak príliš veľké.

Abdeslama zadržala belgická polícia po mesiacoch usilovného pátrania 18. marca v bruselskej štvrti Molenbeek. Francúzsko požiadalo o jeho vydanie, s čím belgický súd vyjadril súhlas.

Brat Salaha Abdeslama Brahim bol jedným z parížskych teroristov. Po útokoch na kaviarne a reštaurácie spáchal na bulvári Voltaire samovražedný atentát. Salah Abdeslam je považovaný za jediného útočníka, ktorý prežil z teroristickej skupiny, ktorá útoky vykonala.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #jadrová elektráreň #Salah Abdeslam