Clintonová a Sanders sa stretli vo vypätej televíznej debate

Prezidentskí kandidáti amerických demokratov Hillary Clintonová a Bernie Sanders sa počas televíznej debaty vo štvrtok večer ostro hádali o témach, ako sú minimálna mzda, kontrola strelných zbraní alebo blízkovýchodná politika. V utorok ich čakajú dôležité primárky v New Yorku.

15.04.2016 07:53
debata (10)

V newyorskej debate televízie CNN si senátor zo štátu Vermont doprial rýpavý a často sarkastický tón, keď sa pokúšal spochybniť dôveryhodnosť Clintonovej. Pripomenul napríklad jej podporovanie vojny v Iraku alebo dohôd o voľnom obchode aj kontroverzný spôsob získavania peňazí.

Clintonová kritizovala ako nerealistické Sandersove návrhy na zrušenie školného na verejných vysokých školách a univerzitách. Výrazne ľavicovejší Sanders zase bývalú prvú dámu a exministerku zahraničia obvinil, že je súčasťou skazeného ekonomického a politického systému a opakovane jej vytýkal, že máva platené prednášky pre bankárov z Wall Street a že nezverejnila svoje príjmy z týchto akcií.

Clintonová, ktorá podporovala zvýšenie minimálnej mzdy na 12 dolárov za hodinu, teraz ubezpečila, že by podpísala zákon, ktorý by ju ďalej zvýšil na 15 dolárov.

V otázke strelných zbraní Clintonová svojho soka opakovane napadla za jeho hlasovanie pre zákon, ktorý chráni výrobcov strelných zbraní pred zodpovednosťou za zločinné zneužitie ich výrobkov. „To nie je na smiech,“ vytkla mu, keď sa súper pri vznášaní obvinení tváril pobavene.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Bernie Sanders #Hilary Clintonová