Putin telefonoval s Obamom, rokovali o Sýrii a Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s prezidentom USA Barackom Obamom vyzval na uzavretie sýrsko-tureckých hraníc. Oznámil to v pondelok v tlačovej správe Kremeľ.

18.04.2016 21:57
debata (48)

Obaja prezidenti podporili sýrske prímerie a dohodli sa, že posilnia koordináciu svojich akcií v Sýrii vrátane činnosti armády spravodajských služieb.

„Putin zdôraznil, že sýrska umiernená opozícia sa musí dištancovať od bojovníkov Islamského štátu a hranica medzi Sýriou a Tureckom musí byť uzavretá, pretože tadiaľ prechádzajú ozbrojenci a dodávajú sa zbrane extrémistom,“ citovala zo správy Kremľa agentúra TASS. Obaja politici sa dohodli, že posilnia „operatívnu reakciu“ na prípady porušovania prímeria.

Podľa Kremľa bola predmetom debaty aj situácia na Ukrajine. Putin vyjadril nádej, že Kyjev začne dialóg s proruskými separatistami v Donbase, vyhlási amnestiu a schváli zákon o osobitnom štatúte „ľudových republík“ na východe Ukrajiny.

Ruský prezident podľa TASS vyjadril nádej, že nová ukrajinská vláda prijme konkrétne kroky k realizácii minských mierových dohôd o urovnaní donbaského konfliktu.

Podľa interpretácie Bieleho domu bola Ukrajine venovaná väčšia časť rozhovoru Obamu s Putinom. Americký prezident vyzval Moskvu, aby sa zasadila o plnenie minských dohôd.

„Rusko musí splniť svoje záväzky, a až potom sa skončí izolácia, do ktorej sa Moskva dostala zasahovaním do záležitostí svojho zvrchovaného ukrajinského suseda,“ opísal novinárom Obamov rozhovor s Putinom hovorca Bieleho domu John Earnest.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #prímerie #vojna v Sýrii