Nórsko sa odvolá proti rozsudku, že s Breivikom zaobchádza neľudsky

Nórsko sa odvolá proti rozsudku, podľa ktorého štát porušil zákaz neľudského zaobchádzania pri väznení teroristu Andersa Breivika. Informovala o tom agentúra Reuters.

26.04.2016 15:31
Breivik Foto: ,
Nórsky terorista Anders Breivik v roku 2011 zavraždil 77 ľudí, tvrdil, že bojuje proti multikulturalizmu. Odpykáva si 21-ročný trest s možnosťou jeho predĺženia.
debata (17)

Breivik si odpykáva 21-ročný trest za zabitie 77 ľudí v roku 2011. Súd minulý týždeň vyhovel v niektorých bodoch Breivikovej sťažnosti na podmienky väznenia. Extrémista kritizoval najmä držanie v samoväzbe a nedostatok pozornosti venovanej jeho psychickému zdraviu.

„Požiadal som generálneho prokurátora, aby sa proti rozsudku odvolal,“ oznámil nórsky minister spravodlivosti Anders Anundsen.

Podľa verdiktu súdu z 20. apríla Nórsko porušilo niektoré práva zakotvené v európskom Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd, predovšetkým vraj zákaz neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania.

Breivik v júli 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko potom postrieľal 69 účastníkov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť. Breivikov pobyt vo väzení však môžu predlžovať až na doživotie.

Na súde sa Breivik sťažoval okrem iného na používanie pút, obmedzovanie korešpondencie, pravidelné prehliadky cely či izoláciu od ostatných trestancov. Štát ho podľa Breivikovho tvrdenia chce podmienkami väzenia dohnať k samovražde. Právo na súkromný a rodinný život podľa súdu však dotknuté nebolo. Kontrola jeho korešpondencia je vraj oprávnená.

Prokuratúra Breivikovu samoväzbu obhajuje tým, že väzeň je nebezpečný a v kontakte s ostatnými trestanci by sa mohol pokúsiť o plánovanie ďalších útokov podobných tým, ktoré už spáchal.

Breivik má vo väzení okrem iného k dispozícii hernú konzolu, televíziu, prehrávač DVD, počítač, ale nie prístup na internet, a stroje na posilňovanie. Denne môže cvičiť aj na vonkajšom dvore.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko