V Kentucky tesne zvíťazila Clintonová, v Oregone Sanders

Favoritka na demokratickú prezidentskú nomináciu Hillary Clintonová veľmi tesne zvíťazila v primárkach v Kentucky, zatiaľ čo jej rival ovládol Oregon. Obaja sa už v daných štátoch vyhlásili za víťazov, hoci konečné výsledky ešte neboli formálne vyhlásené. V utorok sa v Oregone konali tiež republikánske primárky. Podľa očakávania ich vyhral Donald Trump, ktorý už nemá žiadneho protikandidáta. Ted Cruz a John Kasich, ktorí už kampaň ukončili, napriek tomu získali niekoľko delegátov.

18.05.2016 07:36 , aktualizované: 11:30
USA, Hillary Clinton, Foto: ,
Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová sa zdraví s voličmi v Kentucky.
debata (11)

Bývalá ministerka zahraničia a niekdajšia prvá dáma v Kentucky po sčítaní 99 percent hlasov získala 46,75 percenta hlasov, Sanders za ňou zaostal len o približne 0,4 percentuálneho bodu. „Práve sme zvíťazili v Kentucky! Ďakujem každému, kto hlasoval. Spoločne sme vždy silnejší,“ napísala Clintonová na twitteri, čím sa vyhlásila za víťazku. Zástupkyňa kentuckej vlády vo vysielaní CNN tiež neoficiálne potvrdila, že Sanders už nemá šancu výsledok zvrátiť a Clintonovú poraziť.

Ani Oregon zatiaľ neoznámil konečné výsledky, sčítané je zatiaľ necelých 80 percent hlasov. Sanders, ktorý vedie s 53,3 percentom hlasov nad Clintonovou o 8,4 percentu­álneho bodu, sa však považuje za jasného víťaza. „Oregon, spoločne čelíme prakticky celému demokratickému establishmentu. Ďakujem za výrazné víťazstvo!“ napísal na twitteri Sanders.

Pre Sandersa víťazstvo v Oregone, o ktorom nepochybujú ani americké médiá, znamená v závere demokratických primárok a straníckych hlasovaní dôležitú výhru, pretože Clintonovú porazil v uzavretom hlasovaní, čo sa mu doteraz nedarilo. Na uzavretých primárkach môžu hlasovať len registrovaní členovia strany, čo pre vermontského senátora, ktorý bol zvolený ako nezávislý, predstavuje nevýhodu.

BBC v komentári upozornila na to, že víťazstvo v Kentucky bolo pre Clintonovú z psychologického hľadiska dôležité. CNN zase poznamenala, že Clintonová musela bojovať do poslednej minúty a musela vynaložiť nemalé peniaze, aby si veľmi tesnú výhru zaistila. Pre rodinu Clintonovcov bol pritom tento americký štát považovaný za jednu z politických základní, v primárkach pred ôsmimi rokmi tu Clintonová porazila súčasného prezidenta Baracka Obamu o 35 percentu­álnych bodov.

V Kentucky sa Sanders s Clintonovou stretli o podporu 60 delegátov a v Oregone o 74 delegátov. Podľa prepočtu AP získala v Kentucky demokratická favoritka najmenej 29 delegátov, zatiaľ čo Sanders o dvoch menej. Z Oregone môže Clintonová počítať najmenej s 30 delegátmi a Vermontský senátor s 29 delegátmi.

K automatickému získaniu demokratickej nominácie je potrebných 2 383 delegátov. Clintonová, ktorá ich má 2 291, už môže s kandidátstvom prakticky počítať, lebo Sandersovi chýba do víťazstva 855 delegátov. Vo zvyšných kolách primárok síce ostáva k prerozdeleniu asi 930 delegátov, kvôli proporčnému prepočtu výsledkov však Sanders nemá reálnu nádej uspieť.

Senátor, ktorý čelí stále hlasnejším výzvam na odstúpenie z kampane, sa odmieta vzdať a tvrdí, že o kandidátovi rozhodne až júlový nominačný zjazd strany. Dúfa totiž, že sa k nemu nakoniec priklonia takzvaní superdelegáti, ktorí sa pri hlasovaní nemusia riadiť výsledkami primárok. Takmer všetci superdelegáti už však vopred vyslovili podporu Clintonovej.

Republikáni pre Oregon vyčlenili 28 delegátov, Trump ich po sčítaní takmer 90 percent hlasov získal najmenej 17 a Cruz s Kasichom zhodne po troch. Hlasy pre Trumpovych protikandidátov, ktorí sa z boja stiahli, sú vnímané ako protestné a nomináciu realitného magnáta s najväčšou pravdepodobnosťou neohrozia. Miliardár ku kandidátskemu štatútu potrebuje 1 237 delegátov, zatiaľ ich podľa prepočtu AP získal 1 160. Chýbajúcich 77 delegátov celkom iste dostane do 7. júna, keď sa republikánske primárky skončí súbojom v piatich štátoch.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hillary Clinton #Bernie Sanders #voľby prezidenta USA