Rusko navrhlo USA spoločné nálety v Sýrii

Rusko navrhlo Spojeným štátom a nimi vedenej koalícii spoločné nálety v Sýrii, ktoré by mohli začať budúcu stredu 25. mája. Ich terčom majú byť ozbrojenci z frontu An-Nusrat napojeného na teroristickú sieť al-Kajdá a ďalší rebeli, ktorí nedodržiavajú prímerie. Oznámil to ruský minister obrany Sergej Šojgu.

20.05.2016 15:37
debata (70)

Rusko tiež navrhuje, aby letecké údery zameriavali na konvoje vezúce zbrane vrátane tých, ktoré prichádzajú do Sýrie z Turecka. Návrh bol podľa ministra obrany koordinovaný so sýrskou vládou a Rusi o ňom diskutovali s americkými vojenskými expertmi v jordánskom hlavnom meste Ammáne. Aká bola reakcia Američanov, nie je zatiaľ jasné.

Šojgu podľa agentúry Reuters zdôraznil, že Rusi si „vyhradzujú právo“ zasiahnuť tých rebelov v Sýrii, ktorí nedodržiavajú pokoj zbraní.

Rusko vyslalo vojenský kontingent do Sýrie vlani v septembri. V polovici marca tohto roka prezident Vladimir Putin oznámil, že sa časť jednotiek z krajiny stiahne. Koalícia na čele s USA podniká v Sýrii letecké údery už od augusta 2014.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #nálety