Cameron po prvý raz obhajoval zotrvanie v EÚ vo väčšej TV debate

Britský premiér David Cameron zopakoval presvedčenie, že prisťahovalci z ostatných krajín Európskej únie prinášajú svojou prácou a daňami do britskej ekonomiky viac, než vyberajú na sociálnych dávkach. V živom televíznom prenose však potvrdil, že sa napriek tomu rozhodol pre ďalšie sprísnenie podmienok pre udeľovanie dávok týmto imigrantom.

02.06.2016 22:15
debata (1)

Uviedol to v debate, ktorú k referendu o členstve Británie v EÚ usporiadala televízia Sky News. Premiér argumentoval v prospech zotrvania krajiny v únii. Rovnakú príležitosť bude mať vo vysielaní súkromnej Sky News v piatok večer minister spravodlivosti Michael Gove, ktorý je naopak v popredí kampane za odchod krajiny z únie (tzv. brexit).

Britský štatistický úrad minulý týždeň zverejnil údaje o migrácii do Británie za minulý rok, podľa ktorých čistá migrácia, teda rozdiel medzi počtom novo prichádzajúcich a odchádzajúcich cudzincov, bola 300-tisíc osôb. Z EÚ ich bolo 184-tisíc. Dáta vyvolali vlnu kritiky na adresu Camerona, ktorý v roku 2010 sľúbil, že zníži čistú migráciu do Británie na 100-tisíc osôb ročne.

Pri odpovediach zástupcom televíznej stanice a verejnosti tiež ubezpečoval, že nikdy nebude pre výmenu britskej libry za euro. Ako niekoľkokrát v minulosti opäť vyhlásil, že Británia je v rámci EÚ ekonomicky aj politicky silnejšia a bezpečnejšia. Zdôraznil, že Spojené kráľovstvo malo už v minulosti zvláštne a pre neho výhodné podmienky členstva, ktoré sa mu teraz podarilo rokovaním s partnermi ešte zlepšiť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #David Cameron #Brexit