Zástancovia rýchleho brexitu kritizujú Mayovú

Britská premiérka Theresa Mayová musí vzdorovať vlne kritiky zo strany zástancov tvrdého brexitu. Nová skupina s názvom Odchod znamená odchod má za cieľ skoré vystúpenie Británie z jednotného trhu EÚ a ukončenie vplyvu Bruselu na britské zákony.

19.09.2016 12:37
theresa mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová čelí tlaku na urýchlenie rokovaní o brexite.
debata (2)

Podľa britského denníka The Telegraph stojí na čele tejto iniciatívy, oficiálne spustenej 17. septembra, podnikateľ Richard Tice, ktorý bol jedným z hlavných podporovateľov vystúpenia z EÚ. Ticea podporujú aj iní podnikatelia, poslanci či ekonómovia.

V rámci významnejších politikov sa do tejto kampane zapojili aj Dominic Raab, bývalý minister spravodlivosti, Owen Paterson alebo Gerald Howarth, bývalý minister obrany, ktorý je zároveň predsedom thatcheristickej toryovskej skupiny Conservative Way Forward.

Táto kampaň prichádza v kľúčovom momente, pretože Mayová a jej kabinet sa zaoberajú bodmi, ktoré budú pre Britániu v rokovaniach o jej budúcom vzťahu s EÚ prvoradé. Odchod znamená odchod podporujú minimálne šiesti konzervatívni poslanci, ktorí sa obávajú toho, že brexit pod taktovkou Mayovej bude len akýmsi kompromisom s Bruselom a nie komplexným brexitom.

Tice sa pre Telegraph vyjadril: „Briti sa vyjadrili jasne. Chcú opustiť EÚ. Čím skôr vystúpime z EÚ, tým budeme sebavedomejší a istejší.“

Mayová sa stále explicitne nevyjadrila, kedy plánuje začať s oficiálnymi rokovaniami. To sa Ticeovi nepáči, skoré začatie a ukončenie rozhovorov považuje za dôležité. Jednotný trh EÚ označil za „najmenej ekonomicky úspešnú hospodársku zónu sveta“ a skutočnosť, že Británia musí byť jej členom kvôli tomu, aby mohla obchodovať s jej členmi, pokladá za „chybný záver“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová