Francúzsko prvou krajinou, ktorá obmedzuje plastové tégliky a taniere

Francúzsko sa stáva prvou krajinou sveta, ktorá sa rozhodla zakázať jednorázové plastové tégliky a taniere. Podľa nového francúzskeho zákona musí byť do januára 2020 akýkoľvek jednorázový riad vyrobený z 50-tich percent z biologicky rozložiteľných materiálov, ktoré sú kompostovateľné v domácnosti. Do januára 2025 má tento podiel stúpnuť na 60 percent, napísal spravodajský server CNN.

20.09.2016 16:50
debata

Francúzsko dúfa, že sa stane vedúcou krajinou sveta v odbore ekologických a energeticky úsporných opatrení. V súčasnosti sa každú sekundu vo Francúzsku vyhodí 150 jednorázových plastových téglikov, čo znamená 4,73 miliardy za rok, uvádza Francúzska asociácia pre zdravie a životné prostredie (ASEF).

Z tohoto množstva sa recykluje len jediné percento, predovšetkým preto, že tieto tégliky sú vyrobené zo zmesi polypropylénu a polystyrénu.

Zatiaľ čo mnohí tento zákon vítajú, iní až takí spokojní nie sú. Podľa priemyslového zväzu Pack2GoEurope, ktorý zastupuje hlavných európskych producentov obalov na potraviny, ide o porušenie zákona EÚ o voľnom pohybe tovarov. Zväz už preto vyzval Európsku komisiu, aby francúzsky zákon zablokovala, a s právnikmi konzultuje možné právne kroky proti Francúzsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #plasty