V Charlotte postrelili muža, mesto vyhlásilo výnimočný stav

Počas stretov, ktoré sprevádzali druhú noc protestov proti policajnému násiliu voči černochom v meste Charlotte v americkom štáte Severná Karolína, utrpel jeden muž vážne strelné zranenia. Podľa radnice je v kritickom stave na prístrojoch. Pôvodne pritom vedenie mesta informovalo, že muž zranenia podľahol. Guvernér Severnej Karolíny vyhlásil v meste mimoriadny stav a povolal príslušníkov národnej gardy.

22.09.2016 07:23 , aktualizované: 16:31
Polícia, USA, Charlotte Foto: ,
Ľudia utekajú z miesta, kde sa policajné zložky pokúšali rozpustiť protestujúci dav slzotvorným plynom po protestoch v Charlotte.
debata (6)

Protesty v Charlotte prepukli po tom, čo štyridstaťtri­ročného černocha Keitha Lamonta Scotta zastrelil policajt, ​​tiež černoch. Prvá demonštrácia sa konala už v noci na stredu. Zranenia pri nej utrpelo 16 policajtov.

Aj dnes sa polícia snažila protestujúci pre narastajúcu agresivitu rozohnať gumovými projektilmi a slzným plynom. Pri stretoch utrpel vážne zranenie jeden muž, ktorý podľa charlottské radnice leží v kritickom stave v nemocnici. Pôvodne vedenie mesta informovalo, že muž zomrel, zhruba po hodine ale oznámilo, že je stále nažive. Charlottská polícia na twitteri uviedla, že muža nestrelila polícia. Išlo podľa nej o streľbu „civilistu na civilistu“.

Guvernér štátu Severná Karolína Pat McCrory vyhlásil v Charlotte mimoriadny stav a polícii na pomoc privolal príslušníkov národnej gardy. Starostka mesta Jennifer Robertsová v televízii ABC povedala, že pre násilnosti zvažuje vyhlásenie nočného zákazu vychádzania.

Pre násilnosti v meste odporučili tri najväčšie firmy sídliace v Charlotte svojim zamestnancom, aby dnes nechodili do práce. Obávajú sa ďalších nepokojov v centre mesta, kde demonštranti rozbíjali okná kancelárskych budov aj výklady obchodov.

Za Scottovu smrť je zodpovedný černošský policajt Brentley Vinson, ktorého už postavili mimo službu. Spolu s kolegami sa pokúšal Scotta zatknúť. Policajti sa podľa výpovedí cítili byť ozbrojeným mužom ohrození, preto po ňom začali strieľať. Podľa niektorých svedkov ale Scott držal knihu, nie zbraň.

Rasové napätie v posledných dvoch rokoch priživilo v Spojených štátoch viac podobných prípadov, keď väčšinou belošskí policajti strieľali na černochov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Severná Karolína #Charlotte