Americké voľby majú brutálny finiš

Poďte voliť, poďte voliť. Už o týždeň spoznajú Amerika a svet nového prezidenta Spojených štátov. Demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump v poslednej chvíli naháňajú voličov. Po týždňoch, keď v prieskumoch pomerne jasne viedla bývalá ministerka zahraničných vecí, kontroverzný miliardár svoju súperku doháňa.

02.11.2016 08:00
Donald Trump, Halloween Foto: ,
Americké voľby zasiahli aj Halloween. Na snímke zombie voliaci Donalda Trumpa.
debata (171)

Výskum televízie ABC News a denníka Washington Post z 30. októbra ukázal, že Trump vedie nad Clintonovou v pomere 46 k 45 percentám. Deň predtým to bolo presne naopak.

V priemere posledných prieskumov na stránke RealClearPolitics stále vedie o dve percentá Clintonová. Lenže demokratka vie, že je dôvod na obavy. Trumpovi voliči tvrdia, že sú ochotnejší hlasovať za svojho kandidáta. Hovorí to 53 percent z nich. Clintonovej stúpenci ukazujú menej entuziazmu. Podľa spomenutého prieskumu ABC News/Washington Post nadšenie pre demokratku prejavuje len 43 percent jej voličov.

"V tejto chvíli sa kandidáti sústredia jednoznačne na to, aby motivovali svojich stúpencov. Aby títo vstali a išli voliť,“ reagoval pre Pravdu politológ Steven Greene zo Severokarolínskej štátnej univerzity.

Podľa experta už momentálne vôbec nezáleží na tom, aké politické a ekonomické riešenia Trump a Clintonová ponúkajú. "Zaujíma sa o to vôbec niekto?“ pýta sa s nádychoch irónie Greene. "Samozrejme, že sú v tom medzi demokratkou a republikánom veľké rozdiely, ale kampaň sa na to príliš nesústredila. Ak sa nejaký volič skutočne staral, akú majú kandidáti politiku, tak sa už podľa mňa dávno rozhodol, ako bude voliť. V týchto voľbách je najväčším motivátorom strach z toho, že vyhrá druhý kandidát,“ pripomenul politológ.

A v tomto zmysle je finiš amerických volieb brutálny. Prakticky každý deň prináša nové informácie, ktoré majú potenciál ešte pomerne výrazne ovplyvniť voličov.

Minulý piatok zasiahla USA správa, že FBI sa opäť pozerá na e-mailovú komunikáciu Clintonovej. Ako šéfka americkej diplomacie používala súkromný server na posielanie správ. FBI to vyšetrovala, ale Clintonovú z ničoho neobvinila. Teraz sú opäť v hre e-maily demokratky. Ide o komunikáciu z notebooku Clintonovej poradkyne Humy Abedinovej. FBI tieto e-maily získala v súvislosti s vyšetrovaní Abedinovej manžela Anthonyho Weinera, ktorého obvinili z toho, že posielal sexuálne ladené odkazy 15-ročnému dievčaťu.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že prípad súvisiaci s Clintonovej e-mailami vyrieši čo najrýchlejšie. Nie je však celkom jasné, čo je v skutočnosti predmetom vyšetrovanie a pochybnosti vládnu aj čo sa týka postupu šéfa FBI Jamesa Comneyho. Ten poslal Kongresu list, že jeho úrad preveruje Clintonovej e-maily, ktoré má k dispozícii v súvislosti s iným prípadom.

Surfistka v Kalifornii v maske Hillary... Foto: SITA/AP, LUCY NICHOLSON
Hillary Clinton, Halloween Surfistka v Kalifornii v maske Hillary Clintonovej.

Comneyho Clintonovej tábor kritizuje, že s niečím takým vyšiel krátko pred voľbami, hoci FBI o e-mailoch vedela niekoľko týždňov. Podľa vedúcich predstaviteľov demokratickej kampane je vraj zvláštne tiež to, že Trump sa zatiaľ podobnému škandálu vyhol. Televízia CNBC pritom s odvolaním sa na anonymné zdroje uviedla, že FBI preveruje vzťahy republikána s Ruskom. Úrad však o tom nechcel informovať, aby neovplyvnil voľby.

Clintonová má tiež starosti s uniknutými e-mailami šéfa svojej kampane Johna Podestu, ktoré zverejňuje stránka Wikileaks. Z jedného z nich vyplýva, že demokratka mohla poznať otázku v debate so svojím súperom z primárok Bernie Sandersom. Informáciu Clintonovej táboru údajne odovzdala Donna Brazileová, dočasná šéfa Demokratického národného výboru a komentátorka CNN. Televízia s ňou ukončila spoluprácu.

Problémy Clintonovej síce pomáhajú Trumpovi, on sám však čelí viacerým vážnym obvineniam. Magazín Slate prišiel s tvrdením, že republikánova spoločnosť pravdepodobne používala tajný server na komunikáciu s ruskou Alfa-Bank. Je teda možné, že Trumpove vzťahy s Moskvou sú hlbšie, ako sa predpokladá. Viaceré miliardárove finančné transakcie sú zahalené tajomstvom, pretože republikán odmietol zverejniť daňové priznanie. To sa ešte v moderných dejinách v prípade relevantných kandidátov na prezidenta nestalo.

Denník New York Times pripomína, že Trump sa v minulosti veľmi agresívne snažil, aby dane platiť nemusel a v 90. rokoch nepriznal stovky miliónov dolárov. "Bez ohľadu na to, aké diery v zákonoch boli, toto nie je ich využívanie, toto je ich zneužívanie,“ povedal pre noviny Steven Rosenthal z Centra pre daňovú politiku.

© Autorské práva vyhradené

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby