Obama a Putin spolu na summite APEC krátko hovorili

Americký prezident Barack Obama sa na summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) na krátko stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informujú o tom agentúry. Vrcholná schôdzka sa koná v peruánskej metropole.

20.11.2016 18:21
Obama, putin, APEC Foto: ,
Prezident USA Barack Obama (vľavo) hovorí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas summitu APEC v Peru.
debata (46)

Hovorili spolu o Sýrii a Ukrajine a ich rozhovor trval zhruba štyri minúty, oznámil Biely dom.

„Na začiatku zasadnutia sa navzájom pozdravili a veľmi krátko spolu hovorili,“ citovala agentúra TASS hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskov.

Podľa Bieleho domu po výmene zdvorilostí Obama vyzval Putina, aby Rusko plnilo svoje záväzky vyplývajúce z minských dohôd, ktoré majú prispieť k ukončeniu konfliktu na Ukrajine. Vyzval tiež, aby ministri zahraničných vecí oboch krajín pokračovali v spolupráci s ostatnými krajinami s cieľom zmierniť násilie v Sýrii a utrpenie ľudí. Niekoľko diplomatických snáh zameraných na udržateľné zníženie násilia nebolo zatiaľ úspešných.

Agentúra AP uviedla, že novinári videli Obamu a Putina na otvorení summitu spolu krátko hovoriť. Obaja štátnici stáli bokom, potom si potriasli rukami a vrátili sa na svoje miesta pri stole. Nevie sa však, o čom spolu hovorili. V rámci summitu nemali vopred naplánované žiadne formálne stretnutia.

Pre Baracka Obamu je to posledný summit vo funkcii prezidenta USA. V januári ho vystrieda Donald Trump. Obama a Putin spolu mali veľmi napäté vzťahy najmä od ukrajinskej krízy v roku 2014. Kremeľ tento týždeň oznámil, že Putin sa už telefonicky spojil s Trumpom a obaja sa vyslovili za aktívnu spoločnú prácu s cieľom normalizovať vzájomné vzťahy.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Peru #Vladimir Putin #APEC