Maďarsko chce opäť zadržiavať migrantov, ich počet sa vraj zvýši

Maďarská vláda rozhodla o opätovnom zavedení systému zadržiavania migrantov. Povedal to šéf úradu kabinetu premiéra János Lázár, ktorého citovala agentúra MTI. Dôvodom sú podľa neho bezpečnostné riziká a obavy, že migračný tlak na Maďarsko sa počas tohto roka zvýši. Zadržiavania migrantov v minulosti kritizovali ochrancovia ľudských práv.

13.01.2017 14:49
debata (22)

Premiér Viktor Orbán podľa agentúry AFP pripustil, že systematické zadržiavanie utečencov „ide otvorene proti Európskej únii“, je v rozpore s pravidlami EÚ. Avšak „musíme chrániť našu zvrchovanosť“, povedal a zdôraznil, že tento rok plánuje viesť proti Bruselu „dôležité bitky“. Migrantov opäť spájal s teroristickými útokmi.

Vláda poverila ministra vnútra, aby pripravil okamžité znovuzavedenie systému zadržiavania utečencov. Žiadateľom o azyl sa tak má zamedziť vo voľnom pohybe po maďarskom území, kým sa ich prípad nevyrieši.

Lázár uviedol, že opäť stúpa počet migrantov, ktorí sa zo Srbska snažia dostať do Maďarska. Neúspechom sa podľa neho skončil jesenný aj decembrový summit EÚ venovaný problémom s migráciou. Zadržiavanie migrantov nielen v Maďarsku, ale aj v Českej republike v minulosti kritizoval napríklad vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #utečenci