Silný vietor vyčíňal ráno v Nemecku aj Česku

Silný vietor sa v noci na piatok prehnal západným Nemeckom. Zanechal za sebou niekoľko zranených a popadané stromy. Následne narobil šarapatu v Českej republike.

24.02.2017 09:29
debata

Na niekoľkých železničných tratiach v Nemecku zastavili prevádzku. Víchor pomenovaný Thomas má v piatok zoslabnúť a zamieriť na východ Nemecka, napísala agentúra DPA. Ide o rovnakú veternú smršť, pre ktorú sa na britských ostrovoch používa názov Doris.

Varovanie pred zlým počasím vydali meteorológovia pre sever a severozápad Nemecka. Počas piatka sa má už oslabený vietor presunúť cez Hesensko a Durínsko do východonemeckého Saska a Brandenburska.

Problémy na železniciach

V Severnom Porýní-Vestfálsku dosahovala rýchlosť vetra až 115 kilometrov za hodinu. Niekoľko stromov preto popadalo na vlaky.

Na hlavnej stanici vo Wuppertale spadol strom na nadzemné vedenia a expresný vlak Intercity, čo spôsobilo meškanie ďalších vlakov.

V Aachene narazil vyvrátený strom na rýchlovlak Thalys. V Brémach už vo štvrtok popoludní spadol sedem metrov vysoký strom na stojaci vlak.

Vlaky nešli ani na stanici v Dortmunde. Uzávierky postihli aj okolie Frankfurtu nad Mohanom.

Thomas spôsobil ťažké zranenia

V Kolíne hasiči zasahovali viac ako 150-krát. Jeden vodič bol ťažko zranený prevezený do nemocnice, potom čo do jeho auta narazil asi 25 metrov vysoký strom.

V mestečku Dornhan na juhozápade Nemecka niekoľko osôb ľahko zranilo spadnuté lešenia.

V Bonne kvôli varovanie pred búrkou zrušili fašiangový karneval na námestí v centre mesta.

Búrka Thomas či Doris si v Británii vyžiadala už najmenej jednu obeť. Zrušené boli desiatky leteckých spojov. S narušením dopravy musí počítať aj cestujúci na železnici. Tisíce domácností prišli o dodávky elektriny.

Situácia v Českej republike

Silný vietor komplikuje železničnú dopravu aj po celej Českej republike, najviac v južných Čechách. Prevádzka je kvôli popadaným stromom prerušená asi na šiestich regionálnych tratiach. Vyplýva to z informácií Českých dráh.

Popadané stromy ležia aj na cestách. Varovanie meteorológov pred veľmi silným vetrom platí v Čechách do 10:00, na Morave do 13:00.

V Juhočeskom kraji nejazdia kvôli popadaným stromom vlaky na regionálnych tratiach.

Tisíce domácností v celom Česku sú od rána bez prúdu kvôli poruchám, ktoré spôsobil silný vietor. Problémov navyše pribúda, pretože víchrica zatiaľ neslabne. ČTK to povedal hovorca spoločnosti ČEZ Ladislav Kříž a hovorca E.ON Vladimír Vácha. Energetici sa snažia poruchy odstrániť, vietor im ale prácu komplikuje.

„Evidujeme problémy na celom území. Zatiaľ nie je jasný presný rozsah škôd, ale bez dodávok energie sú rozhodne tisíce domácností,“ povedal Kříž. Skoro ráno boli podľa neho najväčšie problémy na Karlovarsku, teraz je najvyššia poruchovosť skôr v stredných Čechách. „Ale to sa rýchlo mení,“ dodal Kříž.

Hovorkyňa skupiny ČEZ pre východné Čechy Šárka Beránková ČTK povedala, že v Pardubickom kraji evidujú energetici tri poruchy na vysokom napätí na Pardubicku a Chrudimsku, ďalšie desiatky na nízkom napätí. „Vietor stále fúka. Naši technici boli v teréne celú noc, niektoré výpadky sa nám podarilo opraviť, ale ďalšie vznikajú silným vetrom,“ povedala Beránková. Dúfa v to, že sa počas dňa podarí závady odstrániť, na niektoré miesta musia energetici doviezť ťažkú ​​techniku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nemecko #vietor #silný vietor