SOHR: Pri útoku toxickým plynom v Sýrii zomrelo 58 ľudí

Letecký útok v sýrskej provincii Idlib si vyžiadal najmenej 58 obetí, vrátane 11 detí. Desiatky ľudí utrpeli zranenia. Tvrdí to exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), podľa ktorej sú obeťami civilisti. SOHR uviedla, že útočili lietadlá sýrskej vlády či jej podporovateľa Ruska a že bol použitý toxický plyn. Sýrska armáda však opäť odmietla, že by používala chemické zbrane.

04.04.2017 10:17 , aktualizované: 19:27
debata (93)

Letecký útok sa stal v utorok ráno v oblasti, ktorú ovládajú povstalci na severozápade Sýrie v meste Chán Šajchún. Organizácia SOHR, ktorá pôsobí v Británii a opiera sa o sýrske zdroje, citovala tamojších zdravotníkov, podľa ktorých sa množstvo ľudí udusilo. Zdravotníci popísali, že ľudia po útoku zvracali a mali penu okolo úst. Druh plynu SOHR nešpecifikovala.

SOHR najprv informovala o 18 obetiach, počet však neustále narastal. „Obete zomreli po prevoze do nemocnice. Išlo o civilistov,“ povedal agentúre AFP pred poludním SELČ šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán, keď hovoril o 58 obetiach. Agentúra Anadolu už skôr uviedla, že išlo o útok chlórom a že zomrelo najmenej 43 ľudí. Ďalších viac ako 215 osôb podľa tureckej štátnej agentúry utrpelo zranenia.

Zdroj zo sýrskej armády podľa agentúry Reuters poprel, že by vláda niekedy použila chemické zbrane. Povedal, že armáda nepoužíva ani nepoužila chemické zbrane „ani v minulosti a nechystá sa k tomu ani v budúcnosti“.

SOHR i ďalší aktivisti dlhodobo obviňujú sýrsky režim z použitia chemických zbraní, čo sýrska vláda odmieta. Naposledy vo februári zverejnila organizácia Human Rights Watch (HRW) správu, podľa ktorej sýrske vládne vrtuľníky v minuloročných bojoch o mesto Aleppo na severe Sýrie zhadzovali na obytné štvrte barely s chlórom. HRW uviedla, že vychádzala z rozhovorov so svedkami a z analýzy videoklipov a fotografií.

Ruské ministerstvo obrany kategoricky poprelo tvrdenie, že ruské lietadlá zaútočili v severosýrskom meste s chemickými zbraňami. Uviedlo, že „lietadlá ruských vzdušných síl neútočili na mesto Chán Šajchún v provincii Idlib“.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vyjadrila vážne obavy v súvislosti s údajným chemickým útokom v severozápadnej Sýrii. Na webovej stránke organizácie informovala, že zbiera a analyzuje informácie zo všetkých dostupných zdrojov. OPCW ostro odsudzuje „použitie chemických zbraní kýmkoľvek, kdekoľvek a za akýchkoľvek okolností“, dodala.

Británia vyzvala Rusko a Čínu, aby neblokovali opatrenia proti zodpovedným za údajný chemický útok v Sýrii, ktorý označili za „vojnový zločin“. Británia a Francúzsko vyzvali na naliehavé stretnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá sa má v stredu zísť na pravidelnej schôdzke k sýrskym chemickým zbraniam, tak ako každý mesiac.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová, ktorá BR OSN teraz predsedá, následne povedala, že členovia rady videli správy o „strašnom útoku chemických zbraní v Sýrii“ a že rada zasadne v stredu ráno.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Bašár al-Asad #SOHR #jedovatý plyn