Francúzsky biskup odstúpil pre 'nevhodné správanie' k mladým

Pápež František prijal demisiu biskupa Hervého Gaschinarda z juhozápadného Francúzska, proti ktorému vzniesli veriaci sťažnosť pre "nevhodné správanie a výroky" voči mládeži. Francúzska katolícka cirkev upozorňuje, že proti Gaschinardovi zo strany úradov nie je vedené žiadne trestné konanie, ktoré by sa týkalo sexuálneho násilia či zneužívania.

06.04.2017 16:48
debata (2)

Päťdesiatsedemročný biskup z mesta Dax rezignoval pod tlakom Vatikánu, na ktorý sa priamo veriaci obrátili. Nikto však nepodal trestné oznámenie na políciu, uviedla agentúra AFP.

Za zneužívanie maloletých v minulosti obvinili alebo odsúdili stovky kňazov v mnohých európskych krajinách, ale aj v Spojených štátoch či v Kanade. Škandály sa začali vyšetrovať za Františkovho predchodcu Benedikta XVI. V roku 2014 Vatikán oznámil, že počas desiatich rokov pre sexuálne zneužívaniu detí zbavil úradu 848 kňazov a ďalším 2 572 uložil menšie tresty.

Súčasný pápež venuje tejto otázke veľkú pozornosť od svojho nástupu do funkcie v roku 2013. Mnohokrát ubezpečil o svojom odhodlaní tvrdo zasahovať voči páchateľom týchto zločinov, ktoré označil za rovnakú svätokrádež ako „čierne omše“ satanistov.

František vyzval naposledy na konci minulého roka biskupov, aby naďalej dôsledne zabezpečovali ochranu detí pred sexuálnym zneužívaním zo strany duchovných.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #biskup #sexuálne zneužívanie